Aandelen met verlies verkopen is nooit leuk. Soms is dit echter noodzakelijk om nog grotere verliezen te vermijden. In dit artikel bespreken we 7 aandelen die Louis Navellier, oprichter van Navellier & Associates (beheert ongeveer 1 miljard dollar), onmiddellijk zou verkopen.
De lijst bestaat uit aandelen die leiders waren in hun gebied. Anderen waren ooit zeer gewaardeerde bedrijven die voorbestemd leken om de wereld te veranderen. De aandelen zijn volgens Navellier echter allemaal van hun voetstuk gevallen door slechte marktomstandigheden, slechte marketing, slecht leiderschap of slechte beslissingen.
Nog niet zo heel lang geleden was Lucid Group één van de meest populaire aandelen in de sector van elektrische voertuigen. De eerste auto van het bedrijf, de Lucid Air, kreeg geweldige recensies van verschillende gerenommeerde automagazines.
Dat was in november 2021. Veertien maanden later is het tij gekeerd voor Lucid. Lucid aandelen zijn meer dan 80% gedaald sinds die onstuimige dagen en er is weinig dat erop wijst dat het bedrijf zal opveren.
Het bedrijf produceerde in 2022 slechts 7 180 voertuigen en wist er slechts 4 369 af te leveren. Het bedrijf blijft verlieslatend en analisten verwachten dat dit ook in het huidige kwartaal zo blijft.
Hiernaast blijft het bedrijf nieuwe aandelen uitgeven om zijn activiteiten te financieren. In december 2022 gaf het bedrijf nog meer dan 56 miljoen nieuwe aandelen uit. Hoewel Lucid hierdoor weer een tijdje verder kan, is dit slecht nieuws voor de bestaande aandeelhouders.
Maanden geleden was Virgin Galactic een enorm populair aandeel. Het bedrijf wilt op termijn commerciële ruimtevluchten verkopen. Oprichter Richard Branson “won” zelfs de ruimterace in juli 2021. Branson en 3 van zijn medewerkers maakte toen een ruimtevlucht als eerste particulieren ooit. Het Blue Origin schip van Jeff Bezos zou hier pas 9 dagen later in slagen.
Sindsdien zijn de aandelen van Virgin Galactic echter met meer dan 90% gedaald. Van frequente particuliere ruimtereizen is hiernaast ook nog geen sprake. Nadat vertragingen uiteindelijk de plannen van het bedrijf om vluchten aan te bieden in 2022 hebben geannuleerd, mikt Virgin Galactic nu op commerciële vluchten die in het tweede kwartaal van dit jaar beginnen.
Het moederbedrijf van Facebook, Meta Platforms kijkt verder dan zijn sociale mediaplatforms en richt zich op het volgende in de toekomst. Volgens oprichter Mark Zuckerberg is dat de metaverse. Zuckerberg is vastbesloten dat Meta hier een voortrekkersrol zal spelen. Meta heeft hier reeds miljarden ingepompt maar de vraag is wanneer en of deze investering uiteindelijk zal renderen.
De metaverse zal volgens Zuckerberg een meeslepende 3D-wereld zijn waarin mensen headsets en brillen (gemaakt door Meta) zullen dragen om met hun omgeving te interageren. Mensen zouden in de metaverse kunnen leven, werken en spelen.
Ondertussen blijft Meta enorme bedragen investeren in het uitbouwen van dit alternatieve universum. Meta verloor vorig jaar $9,4 miljard op zijn Reality Labs-divisie en is van plan 20% van de uitgaven in 2023 in het project te pompen. Beleggers moeten verwachten dat het bedrijf in de nabije toekomst $10 miljard of meer per jaar zal verliezen op het project.
Exela Technologies is niet zo bekend als andere namen op de lijst. De prestatie van het aandeel staat echter wel op de eerste plaats in termen van procentuele verliezen. Het aandeel is de afgelopen 12 maanden met 99% gedaald en noteert nu aan minder dan $1 per aandeel. De marktkapitalisatie is hiermee gedaald tot $9,8 miljoen, waardoor een delisting op de Nasdaq dreigt.
Exela is een bedrijf dat bedrijfsprocessen automatiseert en zijn klanten helpt processen te automatiseren, datakwaliteit te verbeteren en kosten te verlagen. Het bedrijf zegt meer dan 4 000 klanten in 50 landen te hebben.
Maar het bedrijf heeft meer problemen dan succes. Naast de dalende aandelenkoers heeft Exela een enorme schuld van $1,16 miljard. Dit is veel te veel voor een bedrijf met zo’n kleine marktwaarde.
Party City is een bedrijf dat allerhande feestartikelen voorziet. Door de Covid-lockdowns en de hiermee gepaard gaande annulering van evenementen, kreeg het bedrijf enorme klappen. Party City is er niet in geslaagd om te herstellen van deze klap.
Het aandeel is in het afgelopen jaar met 93% gedaald en wordt verhandeld tegen zo’n 50 cent per aandeel. Het bedrijf vroeg dan ook bescherming tegen zijn schuldeisers aan. Party City heeft $1 miljard aan activa tegen $10 miljard aan passiva.
Het bedrijf probeert nu de schulden te herstructureren maar een faillissement blijft een reële uitkomst.
Acrimoto is een bedrijf dat gespecialiseerd is in kleine elektrische voertuigen. Zijn Fun Utility Vehicle behaalt een topsnelheid van 120 km/u en is te koop vanaf $17 200. Hiermee wilt het elektrische voertuigen toegankelijk maken voor het grote publiek.
Hoewel dit op zich een goed idee is, slaagt het bedrijf niet aan bij de grote massa. Het aandeel kende tijdens het afgelopen jaar een daling van meer dan 90%. Nu trekt Invesco, de grootste aandeelhouder, zich terug en verkoopt al zijn aandelen.
Arcimoto heeft zijn trend van het missen van winstramingen hiernaast voortgezet, met een misser in het derde kwartaal van een omzet van $2,02 miljoen en een verlies van $8,49 per aandeel. Analisten verwachtten een omzet van $4,09 miljoen en een verlies per aandeel van $5,60.
De cryptomarkt kende vorig jaar een nog sterkere daling dan de aandelenmarkten. Het faillissement van crypto-exchange FTX veroorzaakte een schokgolf in de sector. Aandelen van cryptobedrijven op de traditionele financiële markten, konden niet ontsnappen aan deze malaise.
Coinbase trok in april 2021 naar de beurs en hoopte mee te surfen op het succes van de cryptomarkt. Aanvankelijk lukte dit nog want het aandeel kende op zijn eerste handelsdag een forse stijging.
De ineenstorting van stablecoin Luna, het faillissement van FTX en de stijgende rentetarieven deden beleggers echter opnieuw nadenken over de cryptomarkt. Sinds zijn IPO noteert Coinbase aan een verlies van zo’n 85%. Het bedrijf kondigde hiernaast een nieuwe ontslagronde aan en zei dat het 20% van zijn personeel zou ontslaan, bovenop de 18% die in juni werd ontslagen.
Bron: Investor Place
Foto: iStock
Dit artikel is geen beleggingsadvies. Het is geen gepersonaliseerde aanbeveling. Het bevat algemene informatie, op basis waarvan u (op eigen verantwoordelijkheid en voor eigen rekening en risico) beslissingen kunt nemen. BeursBrink raadt u aan om zelf advies in te winnen bij derden.
Tenzij anders vermeld, zullen wij dit artikel niet actualiseren. Het kan dus goed zijn dat de inhoud van dit artikel bij latere lezing is achterhaald door de actualiteiten en de ontwikkelingen. Het kan ook zijn dat met een bepaald aspect in het artikel geen rekening is gehouden. Hoewel BeursBrink zorgvuldigheid betracht, kan het ook voorkomen dat er onvolkomenheden in het artikel staan.
U bent zelf verantwoordelijk voor uw beleggingsbeslissing(en).
Aan het rapport en de inhoud ervan kunnen ook geen rechten worden ontleend. Het artikel is gebaseerd op aannames en vormt geen enkele garantie voor een bepaalde ontwikkeling of resultaat. BeursBrink is nooit aansprakelijk voor gebruik van dit artikel of de daarin opgenomen informatie.
Beleggen brengt grote risico’s en kosten met zich mee. U kunt uw inleg of een deel ervan verliezen. De waarde van uw belegging kan fluctueren. In zijn algemeenheid wijst BeursBrink erop dat het niet verstandig is om te beleggen met geld wat u nodig heeft om te kunnen voorzien in uw dagelijkse voorzieningen. In het verleden behaalde resultaten bieden voorts geen garantie voor de toekomst.
BeursBrink is niet verantwoordelijk voor de inhoud en/of juistheid van teksten, afbeeldingen of hyperlinks die door derden worden geplaatst in het artikel. Evenmin is BeursBrink verantwoordelijk voor informatie en/of berichten die door gebruikers van het artikel via internet verzonden worden.
Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland
Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.