Nederland - 12 november 2022 - Aandelen
door SVEN VAN GASSE

20 gouden investeringsregels van Peter Lynch

Peter Lynch is één van de meest succesvolle beleggers ter wereld. Hij beheerde het Magallan Fund bij Fidelity Investments tussen 1977 en 1990. In deze periode stegen zijn assets under management van $18 miljoen tot $14 miljard. In dit artikel bespreken we de 20 investeringsregels van Lynch.

Lynch maakte van het Magallan Fund het meest succesvolle beleggingsfonds ter wereld. Hij behaalde een gemiddelde jaarlijkse return van 29,2%. Zijn fonds deed het vaak dubbel zo goed als de S&P 500. Door deze ongelooflijke prestatie wordt Lynch beschouwd als één van de beste beleggers aller tijden.

#1 Weet wat je bezit

Net zoals Warren Buffet, investeert Lynch enkel in bedrijven die hij kent en begrijpt. Hiernaast moet je ook begrijpen waarom je een aandeel precies bezit. Als de redenen waarom je een aandeel kocht, verdwijnen, moet je je belegging mogelijks herzien.

Als je weet wat je bezit, kun je betere investeringsbeslissingen nemen. Zie ook deze speech van Lynch:

#2 Beleg nooit in bedrijven zonder een goede kennis van hun financiën

De afgelopen jaren kenden verschillende verlieslatende bedrijven enorme stijgingen van hun aandelenprijs op de beurzen. Door de lage renteomgeving gingen beleggers ervan uit dat deze bedrijven konden blijven groeien, waardoor ze hier torenhoge waarderingen op kleefde.

Het is dan heel verleidelijk om ook een deel van je portefeuille in deze bedrijven te beleggen. Lynch benadrukt echter dat de grootste verliezen komen van bedrijven met slechte balansen. Hier raadt daarom aan om alleen in bedrijven met goede financiën te investeren.

Zoals we nu kunnen zien, heeft Lynch het bij het rechte eind. Uiteindelijk beginnen de fundamentals er weer om te doen en komen deze bedrijven even snel weer naar beneden als dat ze gestegen zijn.

#3 Iedereen is slim genoeg om een succesvolle belegger te worden

Hoewel aandelenanalisten vaak zeer complexe modellen gebruiken om een bedrijf te waarderen, is dit volgens Lynch niet per se nodig. Om succesvol te beleggen hoef je heus geen hogere wiskunde kennen.

Lynch stelt dat iedereen slim genoeg is om in aandelen te beleggen. Waar het schoentje bij de meeste beleggers wringt, is het feit dat zij hun emoties niet onder controle kunnen houden.

Iedereen heeft de hersens om te beleggen, maar niet iedereen heeft de maag. Als je in paniek aandelen verkoopt, is de beurs volgens Lynch niets voor jou. Berenmarkten en crashes zijn immers grote investeringsmogelijkheden.

#4 Maak gebruik van je voordeel

Particuliere beleggers hebben volgens Lynch uit nature reeds een voorsprong op Wall Street. Aandeleninformatie is overal te vinden, maar particulieren maken meestal effectief gebruik van de producten van verschillende beursgenoteerde bedrijven.

Op die manier kunnen zijn “in het echte leven” de producten gebruiken en voor zichzelf uitmaken of een bedrijf al dan niet de moeite is om in te beleggen.

#5 Particuliere beleggers hebben grote voordelen ten opzichte van professionals

De aandelenmarkten worden gedomineerd door een kudde professionele beleggers, die meestal dezelfde mening delen.

Volgens Lynch loont het echter de moeite om deze professionals te negeren en gewoon rationeel te denken. Wanneer je dit doet, heb je een groot voordeel ten opzichte van professionals.

Benjamin Franklin, grondlegger van de Verenigde Staten, stelt:

Als iedereen hetzelfde denkt, is niemand aan het denken.

#6 Focus op de lange termijn

Op korte termijn is er geen correlatie tussen het succes van de activiteiten van een bedrijf en het succes van het aandeel. Een goed bedrijf kan jaren ondergewaardeerd zijn, terwijl een slecht bedrijf jaren kan blijven stijgen.

Op lange termijn zullen de aandelenkoersen echter altijd de onderliggende fundamenten van het bedrijf volgen. Als een bedrijf het op de lange termijn goed doet, zal je hier als belegger op lange termijn ook de vruchten van kunnen plukken.

#7 Long shots missen altijd het doel

Beleggers hopen vaak dat zij de nieuwe Facebook of nieuwe Tesla ontdekken. Op deze manier kunnen zij met een bescheiden inleg toch een groot fortuin vergaren.

Volgens Lynch is dit echter wishful thinking. Een groot deel van de bedrijven die als “the next big thing” worden omschreven zullen het immers niet overleven.

In plaats daarvan raadt Lynch aan om te beleggen in kwaliteitsbedrijven met een gezonde balans en een hoge winstgevendheid.

#8 Diversifieer niet te veel

Hoewel diversificatie belangrijk is om het risico van jouw portefeuille te verkleinen, mag je hier volgens Lynch niet mee overdrijven.

Als je in individuele aandelen belegt, is het immers belangrijk om elk aandeel in de portefeuille op te volgen en de analyseren. Wanneer je een portefeuille van 100 aandelen hebt, is dit onbegonnen werkt.

#9 Houd wat cash achter de hand

Op sommige momenten zal je geen aantrekkelijke bedrijven vinden om in te beleggen. Het is dan verstandig om niet zomaar te beleggen om te beleggen maar dit geld even op de bankrekening te zetten totdat je een nieuwe investeringsmogelijkheid ziet.

Ook is cash op je rekening handig om in te spelen op dalingen. Wanneer de markt daalt, kan je immers meteen profiteren van de koopjes.

#10 ROIC is essentieel

Het is belangrijk om de investeren in bedrijven met een goede kapitaalallocatie.

De Return On Invested Capital is hierbij een belangrijke indicator. De ROIC is een indicator die wordt gebruikt om de efficiëntie van een bedrijf te beoordelen bij het toewijzen van kapitaal aan winstgevende investeringen.

Hoe hoger de ROIC, hoe beter.

#11 Vermijd hype-aandelen

Zoals reeds eerder vermeld, kan het voor beleggers zeer aanlokkelijk zijn om te beleggen in zogenaamde hype-aandelen. Deze aandelen kennen forse koersstijgingen zonder dat de fundamentals dit ondersteunen. Beleggers zien de grote en vooral snelle winst en hopen hier hun graantje van mee te pikken.

Ondanks de mogelijkheid op een snelle winst, moet je deze aandelen volgens Lynch echter ten allen tijde vermijden. De kans op een groot verlies is immers veel groter.

Grote bedrijven in minder populaire, niet-groeiende sectoren zijn daarentegen consequent winnaars.

#12 Beleg alleen in winstgevende bedrijven

Er zijn verschillende bedrijven die het op de aandelenmarkten goed doen maar die nog geen winst maken. Lynch raadt af om in deze bedrijven te investeren.

De weg naar winstgevendheid is immers lang, moeilijk en onzeker.

#13 Laat je winnaars lopen

Beleggers hebben vaak de neiging om hun aandelen snel te verkopen wanneer ze hierop een winst boeken. Ze willen deze winst immers niet meer kwijtspelen.

Lynch stelt echter dat je jouw winnaars in portefeuille moet houden. Goede bedrijven geven de mogelijkheid om enorme koerswinsten te maken. Lynch stelt daarom dat je een aantal goede aandelen moet vinden, die je je hele leven wilt bijhouden.

#14 Klein is fijn

Analisten op Wall Street volgen doorgaans enkel grote bedrijven op die zijn opgenomen in belangrijke indexen.

De kleine, veelbelovende bedrijven blijven echter onder de radar. Deze zijn voor hen immers niet interessant om op te volgen en grote beleggers kunnen hier niet in investeren.

Als particulier kan je hier je voordeel uit halen. Je kan als kleine beleggers wel in deze aandelen investeren. Wanneer de professionals dit aandeel uiteindelijk opmerken, heb jij het reeds in portefeuille.

#15 Berenmarkten vormen kansen

Bij beursdalingen schieten beleggers vaak in paniek. Ze verkopen snel al hun aandelen omdat ze angstig zijn om alles kwijt te geraken. Dit is echter een verkeerde instelling.

Bij beursdalingen zullen goede bedrijven waarschijnlijk ook mee dalen door het algehele sentiment. Deze moment zijn geweldige kansen om goede bedrijven tegen een kleinere prijs aan te kopen.

#16 Er is altijd iets om je zorgen over te maken

Beleggers zoeken vaak naar het ideale moment om te starten met beleggen of om een aandeel te kopen. Dit ideale moment zal echter nooit kopen.

Er zal in de economie altijd iets zijn om je zorgen over te maken. Focus daarom op de fundamenten van een bedrijven. Goede bedrijven zullen in een berenmarkt waarschijnlijk mee dalen, maar zullen opnieuw herstellen wanneer de rust terugkeert.

Tijd in de markt is veel belangrijker dan het timen van de markt.

#17 Kijk niet naar macro-economische factoren

De macro-economie heeft uiteraard een grote invloed op de aandelenmarkten. Het is echter extreem moeilijk om deze te voorspellen. Niemand kan de rente, de toekomstige richting van de economie of de beweging van buitenlandse valuta’s voorspellen.

Laat dergelijke voorspellingen daarom links liggen en concentreer je op wat er werkelijk gebeurt met de bedrijven waarin je hebt belegd.

#18 Er zijn altijd aangename verrassingen te vinden op de beurs

Soms lijkt het alsof er geen enkel bedrijf meer is dat de moeite waard is om in te beleggen. Maar volgens Lynch is dit niet waar.

Als je maar goed genoeg zoekt, zal er altijd een bedrijf vinden dat je de moeite waard vindt. Soms zal het echter meer zoekwerk vergen.

#19 Doe je eigen huiswerk

Zomaar lukraak aandelen kopen, zal zelden een winstgevende strategie zijn. Het is daarom belangrijk om je huiswerk te doen om goede bedrijven te vinden.

Je kan hiervoor rapporten van analisten gebruiken, maar vergeet zeker niet je eigen huiswerk te doen. Je zal zelf immers anders naar een bedrijf kijken dan een professional.

#20 De tijd is je vriend

Beleggers willen vaak zo snel mogelijk zoveel mogelijk geld verdienen, maar zo werkt de wereld van beleggen niet. Succesvol beleggen vergt tijd.

Bron: Compounding Quality
Foto: iStock



Dit artikel is geen beleggingsadvies. Het is geen gepersonaliseerde aanbeveling. Het bevat algemene informatie, op basis waarvan u (op eigen verantwoordelijkheid en voor eigen rekening en risico) beslissingen kunt nemen. BeursBrink raadt u aan om zelf advies in te winnen bij derden.

Tenzij anders vermeld, zullen wij dit artikel niet actualiseren. Het kan dus goed zijn dat de inhoud van dit artikel bij latere lezing is achterhaald door de actualiteiten en de ontwikkelingen. Het kan ook zijn dat met een bepaald aspect in het artikel geen rekening is gehouden. Hoewel BeursBrink zorgvuldigheid betracht, kan het ook voorkomen dat er onvolkomenheden in het artikel staan.

U bent zelf verantwoordelijk voor uw beleggingsbeslissing(en).

Aan het rapport en de inhoud ervan kunnen ook geen rechten worden ontleend. Het artikel is gebaseerd op aannames en vormt geen enkele garantie voor een bepaalde ontwikkeling of resultaat. BeursBrink is nooit aansprakelijk voor gebruik van dit artikel of de daarin opgenomen informatie.

Beleggen brengt grote risico’s en kosten met zich mee. U kunt uw inleg of een deel ervan verliezen. De waarde van uw belegging kan fluctueren. In zijn algemeenheid wijst BeursBrink erop dat het niet verstandig is om te beleggen met geld wat u nodig heeft om te kunnen voorzien in uw dagelijkse voorzieningen. In het verleden behaalde resultaten bieden voorts geen garantie voor de toekomst.

BeursBrink is niet verantwoordelijk voor de inhoud en/of juistheid van teksten, afbeeldingen of hyperlinks die door derden worden geplaatst in het artikel. Evenmin is BeursBrink verantwoordelijk voor informatie en/of berichten die door gebruikers van het artikel via internet verzonden worden.

Gerelateerd
E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.