De rally op de oliemarkt is niet te stuiten. Olieprijzen zijn nogmaals gestegen waarbij zelfs de WTI crude boven de 90 dollar is gegaan. De Brent crude noteert momenteel aan bijna 93 dollar per vat. De marktconsensus van 100 dollar per vat komt nu wel heel dichtbij. De hoge prijzen hebben vooral te maken met de krappe aanbodzijde.
Nadat de Brent crude enkele dagen geleden boven de 90 dollar per vat steeg, is nu ook de WTI crude boven deze grens gegaan. De rally op de oliemarkt blijft maar duren en we zien prijzen die we sinds het jaar 2014 niet hebben gezien. Sinds hun dieptepunt in april 2020, toen de WTI zelfs heel kort onder nul noteerde, zijn olieprijzen bijna uitsluitend gestegen.
Voornamelijk de nieuwe balans tussen vraag en aanbod is de drijfveer voor hogere prijzen. De OPEC+ heeft destijds hun productieniveau sterk verlaagd om een overaanbod op de markt te vermijden. Nu de vraag naar olie sterk is hersteld, houden ze de oliekraan nog altijd goed onder controle en bepalen zorgvuldig hoeveel olie er terug op de markt komt.
Ed Moya, analist bij OANDA, benadrukt dat het krappe aanbod een grote rol speelt voor de olieprijzen. Hij verwacht dat, gezien de OPEC+ de oliekraan nog niet volledig opendraait, de olieprijzen vrij snel de 100 dollar per vat zullen aantikken. Dit zien overheden uiteraard niet graag gebeuren vermits de inflatie nu al torenhoog is en voor economische problemen lijkt te zorgen.
The oil market is so tight that any shock to production is going to send prices soaring. OPEC+ production is on cruise control with their gradual increase strategy, which means oil seems like it’s going to make a run towards $100 oil pretty soon.
Zelfs ondanks wat tegenvallers inzake de coronapandemie, verwachten marktkenners dat 100 dollar per vat nu slechts een kwestie is van tijd. Er heerst een ‘bullish’ sentiment op de oliemarkt, vooral nu de dollar is gedaald ten opzichte van de euro. Dat maakt olie voor sommige regio’s ‘goedkoper’.
Hetgeen de olieprijzen zou kunnen doen dalen, is een productieverhoging van de OPEC+ in combinatie met een vertraging van het herstel van de wereldeconomie. Of uiteraard als er een nieuwe gevaarlijke coronavariant opduikt die overheden dwingt alweer in lockdown te gaan.
Bronnen: Pippa Stevens – CNBC
Foto: AdmiralFox – Pixabay
Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland
Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.