Nederland - 21 december 2022 - Aandelen
door SVEN VAN GASSE

10 redenen waarom de meeste traders geld verliezen

Succesvol traden is geen makkelijke taak. Zeer veel (beginnende) traders verliezen geld in plaats van hun vermogen op te bouwen. De meeste traders vallen ten prooi aan dezelfde valkuilen.

In dit artikel bespreken we een paar aloude redenen waarom traders geld verliezen. Ook geven we enkele tips om traders te helpen geld te verdienen.

#1 Gebrek aan kennis

Zoals bij alles heb je ook bij handelen kennis van zaken nodig vooraleer je begint. Je gaat immers ook niet plotseling, uit het niets met een vliegtuig vliegen.

Toch gebeurt dit bij beleggen nog al te vaak. Beginnende beleggers lezen 1 artikel of doen 1 goede trade en denken dat dat zij in staat zijn om de markt jaar na jaar te verslaan. Zo makkelijk is het echter niet.

Om succesvol te beleggen moet je grondig begrijpen hoe de markt werkt. Ook moet je kunnen bepalen of een aandeel al dan niet koop dan wel verkoopwaardig. Het lezen van researchrapporten kan hier een zeer goede hulp bij zijn.

#2 Slecht risicobeheer

Risico is een inherent onderdeel van beleggen. Als je belegt, loop je risico. Er zijn echter mogelijkheden om dit risico te verkleinen. Dit is een zeer belangrijk onderdeel om succesvol te beleggen.

Veel beleggers hebben echter geen duidelijke strategie voor risicobeheer en zijn daardoor kwetsbaarder voor buitensporige verliezen.

#3 Emotionele beslissingen

Het is zeer menselijk om sterke emoties te voelen bij beleggen. Wanneer je een goede trade doet, zal je extatisch zijn. Bij een verliezende, zul je even niet meer het zonnetje in huis zijn. Hoewel dit menselijk is, moet je je emoties bij het nemen van beslissingen zoveel mogelijk uitschakelen.

Beslissingen nemen op basis van emoties in plaats van een rationele analyse kan een recept zijn voor een ramp. Veel handelaren nemen slechte beslissingen wanneer zij zich overweldigd, hebzuchtig of angstig voelen en dit kan leiden tot aanzienlijke verliezen.

#4 Gebrek aan een plan

Het is bewezen dat beleggers die zich aan een welomlijnd plan houden en duidelijke richtlijnen volgen, over het algemeen beter beleggen. Door een plan te hebben, vermijd je impulsieve beslissingen, wat gevaarlijk kan zijn en tot verliezen kan leiden.

#5 Gebrek aan discipline

Het hebben van een plan is 1 ding. Het volgen van dit plan is iets anders. Nochtans is dit essentieel. Waarom stel je anders een plan op, als je je er niet aan houdt?

Toch is dit iets waar veel beleggers vaak op zondigen. Zij stellen een plan om maar gooien dit uit het raam wanneer de markt onrustig en volatiel wordt. In deze situaties is het echter noodzakelijk om een plan te volgen, om overhaaste beslissingen te vermijden.

#6 Te veel handelen

Het zou enorm fijn zijn om elke dag een aandeel op een bodem te kopen en dit weer te verkopen op een top. Dit is echter wishful thinking. Veel beleggers maken toch deze fout.

Ze doen enorm veel transacties om te anticiperen op elke beweging van de markt. Dit leidt tot een dubbel risico. Je krijgt immers torenhoge makelaarskosten en de kans op verliezen wordt groter om je de transacties geen tijd geeft om te laten uitspelen.

#7 Het niet volgen van belangrijke gegevens en informatie

Het is zeker niet nodig om elk aandeel op de voet op te volgen. Dit is trouwens ook niet mogelijk, daar er meer dan 50 000 aandelen wereldwijd zijn.

Het is wel belangrijk om de belangrijkste ontwikkelingen en trends te volgen in de markt. Denk hierbij aan de groei- of inflatiecijfers van grote economieën als de Verenigde Staten of de Europese Unie.

#8 Verliezen laten oplopen

Geen enkele belegger kan verliezen voor 100% vermijden. De sleutel is om de impact ervan op uw portefeuille te minimaliseren.

Niemand verkoopt graag een aandeel met verlies, maar toch is dit vaak noodzakelijk. Wanneer een trade in de totaal andere richting uitgaat als je verwachtte, is het verstandig om je verlies te nemen. Veel beleggers houden verliezende transacties echter te lang vast, in de hoop dat ze zich zullen herstellen en dit kan leiden tot grotere verliezen dan verwacht.

#9 Winnaars niet laten lopen

Samenhangend met het vorige, verkopen beleggers hun winnende aandelen dan weer te snel. Net zoals het belangrijk is om uw verliezen snel te beperken, is het ook belangrijk om uw winnaars te maximaliseren.

Veel beleggers doen dit echter niet. Wanneer ze op een bepaald percentage winst staan, willen ze zo snel mogelijk verkopen om deze winst veilig te stellen. Winnende aandelen stijgen voor een reden. Door te snel te verkopen, kunnen beleggers veel winsten mislopen.

#10 Zich niet aanpassen

Aanpassing aan veranderende marktomstandigheden is van het grootste belang voor succes op de financiële markten. Regimes veranderen, handelsvoordeel verdwijnt en verschijnt weer en de systemen die aan alles ten grondslag liggen zijn voortdurend in beweging. De ene dag levert een handelsstrategie consistente winsten op, de andere dag niet. Handelaren moeten zich aanpassen om op lange termijn geld te verdienen of ze lopen het risico uit de markt te worden gezet.

In het algemeen maken de meeste beleggers verlies omdat zij zich niet voorbereiden op de uitdagingen van de markt. Door zichzelf te informeren, een solide handelsplan te ontwikkelen en beslissingen vooraf te plannen, kunnen handelaren hun kansen op succes verbeteren en veelvoorkomende valkuilen vermijden.

Bron: Tradingview
Foto: iStockDit artikel is geen beleggingsadvies. Het is geen gepersonaliseerde aanbeveling. Het bevat algemene informatie, op basis waarvan u (op eigen verantwoordelijkheid en voor eigen rekening en risico) beslissingen kunt nemen. BeursBrink raadt u aan om zelf advies in te winnen bij derden.

Tenzij anders vermeld, zullen wij dit artikel niet actualiseren. Het kan dus goed zijn dat de inhoud van dit artikel bij latere lezing is achterhaald door de actualiteiten en de ontwikkelingen. Het kan ook zijn dat met een bepaald aspect in het artikel geen rekening is gehouden. Hoewel BeursBrink zorgvuldigheid betracht, kan het ook voorkomen dat er onvolkomenheden in het artikel staan.

U bent zelf verantwoordelijk voor uw beleggingsbeslissing(en).

Aan het rapport en de inhoud ervan kunnen ook geen rechten worden ontleend. Het artikel is gebaseerd op aannames en vormt geen enkele garantie voor een bepaalde ontwikkeling of resultaat. BeursBrink is nooit aansprakelijk voor gebruik van dit artikel of de daarin opgenomen informatie.

Beleggen brengt grote risico’s en kosten met zich mee. U kunt uw inleg of een deel ervan verliezen. De waarde van uw belegging kan fluctueren. In zijn algemeenheid wijst BeursBrink erop dat het niet verstandig is om te beleggen met geld wat u nodig heeft om te kunnen voorzien in uw dagelijkse voorzieningen. In het verleden behaalde resultaten bieden voorts geen garantie voor de toekomst.

BeursBrink is niet verantwoordelijk voor de inhoud en/of juistheid van teksten, afbeeldingen of hyperlinks die door derden worden geplaatst in het artikel. Evenmin is BeursBrink verantwoordelijk voor informatie en/of berichten die door gebruikers van het artikel via internet verzonden worden.

Gerelateerd
E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.