Nederland - 21 maart 2023 - Banksector
door AMY YASSIM

Zwitserse financiën bedreigd: “financieel bananenrepubliek”

De ondergang van de Zwitserse bankgigant Credit Suisse heeft wereldwijde schokgolven veroorzaakt en lijkt een klap te zijn voor de reputatie van Zwitserland als een stabiel land. Een topman suggereerde dat beleggers nu naar het bergachtige centraal Europese land zullen kijken als “een financiële bananenrepubliek”.

728x90

De markt reageerde ook op de overname. Hieronder zien we bijvoorbeeld het koersverloop van UBS aandelen.

— Ook de markt analyseren via TradingView grafieken? Check deze link! —

UBS koopt Credit Suisse in overheidsgesteunde deal

De grootste bank van Zwitserland, UBS, heeft zondag ingestemd om zijn getroffen binnenlandse rivaal Credit Suisse te kopen voor 3 miljard Zwitserse frank ($3,2 miljard) als onderdeel van een door de overheid gesteunde, voordelige deal.

Het reddingsplan betekent dat Zwitserland, een land dat sterk afhankelijk is van financiën voor zijn economie, op weg is om zijn twee grootste en bekendste banken te laten samensmelten tot één financiële gigant.

Reputatieschade voor Zwitserse financiële sector na Credit Suisse-debacle

“De reputatie van Zwitserland als financieel centrum is geschonden”, aldus Octavio Marenzi, CEO van Opimas. “Het land zal nu worden beschouwd als een financiële bananenrepubliek.

Het debacle van Credit Suisse zal ernstige gevolgen hebben voor andere Zwitserse financiële instellingen.

Een reputatie van het hele land met prudent financieel beheer, solide regelgevend toezicht en eerlijk gezegd, voor het saai en terughoudend zijn op het gebied van investeringen, is weggevaagd.

Bron: CNBC
Fot: iStock

 

Dit artikel is geen beleggingsadvies. Het is geen gepersonaliseerde aanbeveling. Het bevat algemene informatie, op basis waarvan u (op eigen verantwoordelijkheid en voor eigen rekening en risico) beslissingen kunt nemen. BeursBrink raadt u aan om zelf advies in te winnen bij derden.

Tenzij anders vermeld, zullen wij dit artikel niet actualiseren. Het kan dus goed zijn dat de inhoud van dit artikel bij latere lezing is achterhaald door de actualiteiten en de ontwikkelingen. Het kan ook zijn dat met een bepaald aspect in het artikel geen rekening is gehouden. Hoewel BeursBrink zorgvuldigheid betracht, kan het ook voorkomen dat er onvolkomenheden in het artikel staan.

U bent zelf verantwoordelijk voor uw beleggingsbeslissing(en).

Aan het rapport en de inhoud ervan kunnen ook geen rechten worden ontleend. Het artikel is gebaseerd op aannames en vormt geen enkele garantie voor een bepaalde ontwikkeling of resultaat. BeursBrink is nooit aansprakelijk voor gebruik van dit artikel of de daarin opgenomen informatie.

Beleggen brengt grote risico’s en kosten met zich mee. U kunt uw inleg of een deel ervan verliezen. De waarde van uw belegging kan fluctueren. In zijn algemeenheid wijst BeursBrink erop dat het niet verstandig is om te beleggen met geld wat u nodig heeft om te kunnen voorzien in uw dagelijkse voorzieningen. In het verleden behaalde resultaten bieden voorts geen garantie voor de toekomst.

BeursBrink is niet verantwoordelijk voor de inhoud en/of juistheid van teksten, afbeeldingen of hyperlinks die door derden worden geplaatst in het artikel. Evenmin is BeursBrink verantwoordelijk voor informatie en/of berichten die door gebruikers van het artikel via internet verzonden worden.

Gerelateerd
E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.