Nederland - 26 augustus 2021 - Azië

Zuid-Korea verhoogt rente

door SVEN VAN GASSE

Zuid-Korea is de eerste ontwikkelde economie die haar rentetarieven verhoogt. De centrale bank kondigde de verhoging op donderdag aan om de inflatie tegen te gaan, ondanks de toenemende risico’s door een nieuwe opstoot van het Covid-19 virus.

De Bank van Korea heeft voor het eerst in bijna drie jaar haar beleidsrente met 25 basispunten verhoogd tot 0,75%. Hiermee is het de eerste ontwikkelde economie die de rente verhoogt tijdens het pandemietijdperk.

Lee Ju-yeol, gouverneur van de centrale bank, zei dat het besluit om de rente te verhogen niet unaniem was. Ook onder analisten was er geen eensgezindheid. Slechts 16 van de 30 analisten die door Reuters ondervraagd werden, hadden een renteverhoging verwacht.

Nieuwe Covid-19 opstoot

Zuid-Korea heeft de afgelopen weken echter opnieuw te kampen met een stijgend aantal Covid-19 besmettingen. Het voortschrijdend 7-daags gemiddelde van het aantal gevallen per dag is gestegen tot meer dan 1800, vergeleken met iets meer dan 400 in juni.

Vorige week verlengde het land zijn social-distance beperkingen met nog eens twee weken toen het aantal besmettingen toenam.

Capital Economics wees op de financiële risico’s die de economie onder druk zetten. De huizenprijzen swingen de pan uit, met een stijging van 14% op jaarbasis. Hiernaast schoot de schuldenlast van huishouden omhoog met 10% in het tweede kwartaal op jaarbasis. De centrale bank vindt deze financiële risico’s zorgwekkender dan de stijging in het aantal Covid-19 gevallen.

Alex Holmes, econoom bij Capital Economics, stelt:

Het besluit om de rente te verhogen is een statement dat de centrale bank de financiële risico’s wil beteugelen.

Bron: CNBC

Foto: iStock

E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.