Nederland - 24 juni 2020 - Beursbrink
door STIJN

Zorgt de pandemie voor een koperrally?

De pandemie zorgt niet alleen voor hogere goud- en zilverprijzen, ook koper lijkt te gaan profiteren. Het rode metaal is sinds zijn dip in maart fors gestegen. Sommigen spreken zelfs over de ‘age of copper’ en verwachten dat koper de komende jaren hard gaat stijgen. De grondstof wordt vaak aanschouwd als graadmeter voor de status van de wereldeconomie.

Goud en zilver worden vaak genoemd als het gaat over investeren in metalen. Maar koper komt niet zo vaak aan bod. Toch zou het nu interessant kunnen zijn om de aandacht te verschuiven naar het rode metaal want de pandemie zou ervoor kunnen zorgen dat hier grote opportuniteiten liggen.

De grondstof wordt ook aanschouwd als graadmeter voor de wereldeconomie. Gezien de slechtste staat van de wereldeconomie, is ook de koperprijs in maart fors gekelderd. Maar we zien dat, sinds de dip in maart, het metaal terug bezig is aan een remonte. Eurasia Group’s Henning Gloystein verwacht dat koper nog harder gaat stijgen door extra investeringen.

‘Copper boom’

Gloystein verwacht een ‘boom in copper’ de komende jaren vanwege investeringen in omgeving en digitalisering van verschillende overheden. De vraag naar koper in 2020 gaat wellicht met 5 procent dalen. Maar wereldwijde stimulus gaat diezelfde vraag in 2021 opnieuw doen stijgen met 4 procent.

Huge green and digital stimulus programs, especially in Asia and Europe, will create the conditions for a boom in copper demand — electric vehicles, 5G networks, and renewable power generation all require large amounts of the red metal.

Vooral de productie van elektrische voertuigen gaat belangrijk zijn voor de vraag naar koper. Op dit moment bedraagt dit slechts 1 procent van de wereldwijde afname. Tegen 2030 wordt verwacht dat er 10 procent zal worden afgenomen voor de productie van elektrische voertuigen.

Ook China gaat hier een grote rol in spelen vermits zij de grootste verwerker zijn van koper. Dat zorgt ervoor dat de politieke controle op kopermijnen in handen zal liggen van China. En dat is niet bepaald erg want eens de coronacrisis is gaan liggen, kan de Chinese economie opnieuw gas geven.

Bronnen: CNBC

Foto: Peakpx

Gerelateerd
E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.