Europa - 13 september 2019 - Aandelen

Zakenbanken tippen Europese aandelen

door REDACTIE BEURSBRINK

(ABM FN-Dow Jones) Zakenbanken Bank of America Merrill Lynch en UBS zijn optimistischer over de Europese aandelenbeurzen dan over de Amerikaanse voor de komende periode.

De analisten van Bank of America, die uitkijken over de komende zes maanden, zien 5 procent opwaarts potentieel voor Europese aandelen, geholpen door aantrekkende inkoopmanagersindices in de eurozone. Die stonden vijftien maanden onder nul, maar werden onlangs weer positief. De EuroStoxx 600 zou eind dit jaar op 395 punten kunnen uitkomen, denken ze. Dat is overigens nauwelijks hoger dan de huidige stand van 389 punten.

De analisten van de Amerikaanse zakenbank verwachten dat de rotatie tussen sectoren zal doorgaan, waarbij aandelen van cyclische Europese bedrijven het vijf procent beter zullen doen dan defensieve aandelen in de komende maanden. De cyclische aandelen deden het sinds medio 2018 bijna 20 procent slechter dan de defensieve, maar zijn onlangs opgeveerd en dat zal nog even doorgaan, voorzien de analisten.

Banken en mijnbouwers

Bank of America Merrill Lynch heeft een zwaardere weging in Europese banken en mijnbouwers en een onderweging in de farmaceutische industrie.

Europese banken doen het doorgaans beter dan de rest van de markt als de inkoopmanagersindices positief zijn en de rendement op de Bund stijgt. Dit zou een outperformance van 10 procent tot het einde van het jaar kunnen opleveren. Mijnbouwers zouden moeten profiteren van hogere koperprijzen op de korte termijn. Ook dit zou een outperformance van 10 procent kunnen bieden.

Europese farmaceuten doen het juist slechter wanneer de obligatierendementen in de VS stijgen en de dollar verzwakt, zoals Bank of America verwacht. Tussen april en augustus deed deze sector het goed, maar sinds augustus vallen de resultaten juist tegen.

Langere termijn

UBS kijkt over een langere termijn van vijf jaar naar de beurzen. De Zwitserse zakenbank denkt dat Amerikaanse aandelen overgewaardeerd zijn. Zij rekenen voor de komende vijf jaar gemiddeld op rendementen rond vijf procent. Andere aandelenmarkten zijn correct of ondergewaardeerd en kunnen rendementen van vijf tot tien procent tegemoet zien. Voor de eurozone wordt gerekend op 9,1 procent, het Verenigd Koninkrijk 9,5 procent en de opkomende markten 11,2 procent.

Van obligaties uit ontwikkelde landen worden zeer lage rendementen verwacht in de komende jaren. “In veel markten moeten beleggers zich voorbereiden op negatieve nominale rendementen.”

Voor vastgoed zijn de verwachtingen wat lager dan ze waren. Amerikaanse private equity kan rendementen tot tien procent opleveren, maar zal de hoge rendementen uit het verleden niet evenaren. Private equity buiten de VS zal het beter doen, verwacht UBS.

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

E-mail icon

Aandelen nieuws Europa

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Europa

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.