Nederland - 7 maart 2022 - Beursbrink

WTI crude tikt eventjes 130 dollar per vat aan

door STIJN

De stijging van de olieprijzen is bijna ongezien. Een maand geleden spraken we nog over prijzen van 90 dollar per vat, momenteel heeft de WTI crude heel eventjes de 130 dollar per vat aangetikt om vervolgens terug te zakken naar 125 dollar. De Brent crude noteert op het moment van schrijven aan 127 dollar per vat, het hoogste niveau van de afgelopen 14 jaar.

Opnieuw een stijging van meer dan 6 procent, de olieprijzen swingen nogmaals de pan uit door het conflict in Oekraïne. Deze keer komt het omdat er sprake zou zijn over Westerse sancties tegen de Russische energiesector. Dat zou een rechtstreekse impact hebben op de oliemarkt. We zien het nu al, de prijzen voor WTI en Brent crude zijn gestegen naar het hoogste niveau sinds 2008.

De prijzen gingen op een bepaald moment zodanig hard omhoog, dat de WTI crude eventjes de 130 dollar aantikte. Ook de Brent crude schoot keihard omhoog, tot 139 dollar per vat om vervolgens snel terug te zakken. John Kilduff, analist bij Again Capital, beweert dat de vooruitzichten van een embargo op de Russische energiesector de olieprijzen doen stijgen.

Oil is rising on the prospect for a full embargo of Russian oil and products. Already high gasoline prices are going to keep going up in a jarring fashion. Prices in some states will be pushing $5 pretty quickly.

Embargo

Zulk embargo wordt steeds meer realiteit. Naast de bestaande sancties, denkt het Westen er ook aan om de import van Russische olie en gas te verbieden. Volgens de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Anthony Blinken zijn er gesprekken gestart over dit onderwerp.

Daarmee willen ze Rusland nog meer isoleren van de wereldeconomie. In dit geval zullen de olieprijzen nog harder gaan stijgen maar wordt de Russische economie zwaar getroffen vermits hun inkomsten uit olie een groot deel uitmaken van hun bruto binnenlands product. Het nadeel is uiteraard dat consumenten in het Westen veel meer gaan moeten betalen voor gas en brandstof.

Bronnen: Tanaya Macheel – CNBC

Foto: Paul LowryFlickrCC BY 4.0

E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.