Nederland - 27 december 2021 - Azië

Winstgroei Chinese industrie daalt fors

door SVEN VAN GASSE

De winsten van Chinese industriële bedrijven zijn in november veel trager gegroeid, aldus het Chinese bureau voor de statistiek. De winsten staan onder druk door de dalende prijzen van sommige grondstoffen, een haperende vastgoedmarkt en een zwakkere consumentenvraag.

De winst steeg in november met 9% op jaarbasis tot $126,5 miljard. Dit is een stuk minder dan de winst van 24,6% die in oktober werd gemeld.

Zhu Hong, statisticus bij NBS, verklaarde dat de overheidsinspanningen om de snel stijgende groothandelsprijzen in november af te koelen de kostendruk bij de verwerkende industrie gedeeltelijk wegnamen. De beperkingen betekenden echter ook dat de bijdrage van de mijnbouw en grondstoffensector aan de totale winstgroei verzwakte.

Uitdagingen

De op één na grootste economie ter wereld, die na een solide herstel na de pandemie aan kracht heeft ingeboet, staat voor meerdere uitdagingen. De neergang van de vastgoedsector lijkt zich te verdiepen, knelpunten in het aanbod blijven bestaan en strenge Covid-beperkingen kunnen de consumentenuitgaven treffen.

De problemen in de vastgoedsector hebben ook de staalsector getroffen. Hiernaast blijft de productie van cement, glas en huishoudtoestellen kwetsbaar voor de dalende vraag.

Tijdens een eerdere vergadering deze maand hebben de Chinese leiders toegezegd de economie te stabiliseren en de groei in 2022 binnen een redelijke marge te houden. De Volksbank van China heeft deze maand de hoeveelheid contant geld die banken in reserve moeten houden, verlaagd in een poging om de groei te stimuleren.

Bron: CNN
Foto: iStock

E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.