Nederland - 16 april 2019 - Technologie

Winstdaling voor TomTom verwacht

door REDACTIE BEURSBRINK

(ABM FN-Dow Jones) TomTom heeft in het eerste kwartaal van 2019 de omzet en winst zien dalen. Dit is de verwachting van analisten in aanloop naar de kwartaalcijfers van navigatiespecialist.

Analisten denken dat TomTom in de eerste drie maanden van 2019 een omzet behaalde van 157 miljoen euro. Daaraan droeg Automotive & Enterprise 100 miljoen euro bij en de consumententak 57 miljoen euro.

Dat leverde volgens de consensus een EBITDA op van 12 miljoen euro, maar een nettoverlies van 17 miljoen euro. Aangepast voor bijzondere posten verdiende TomTom evenwel 5 miljoen euro, ofwel 0,02 euro per aandeel.

Verder menen de analisten dat TomTom eind maart 260 miljoen euro in kas had en dat de vrije kasstroom 5 miljoen euro negatief was.

In het eerste kwartaal van 2018 behaalde TomTom nog een omzet van 191,8 miljoen euro met een aangepaste winst per aandeel van 0,10 euro. Exclusief het verkochte Telematics bedroeg de omzet vorig jaar echter 149 miljoen euro.

Outlook

Voor 2019 mikken de analisten voor TomTom op een omzet van 676 miljoen euro met een aangepaste winst van 39 miljoen euro, of 0,17 euro per aandeel.

De outlook van de navigatiespecialist zelf gaat uit van een omzet van 675 miljoen euro met een brutomarge van 70 procent en een aangepaste winst per aandeel van 0,15 euro.

In heel 2018 was er nog een omzet van 861 miljoen euro met een brutomarge van 71 procent en een aangepaste winst per aandeel van 0,36 euro. Dat was evenwel inclusief het inmiddels voor 910 miljoen euro verkochte Telematics.

TomTom opent woensdag voorbeurs de boeken. Het aandeel steeg dinsdagochtend 2,1 procent naar 8,18 euro.

Kepler Cheuvreux verhoogde vanochtend het advies voor TomTom naar Kopen met een koersdoel van 9,00 euro.

Analist Peter Olofsen zei dat zijn adviesverhoging los staat van de komende kwartaalrapportage. Hij wees op de afronding van de verkoop Telematics in combinatie met de geplande kapitaalteruggave van 750 miljoen euro. Ook is het koopadvies te danken aan de eerder afgegeven guidance voor de vrije kasstroom voor dit jaar.

“Daarbij wijzen we er op dat beleggers voorzichtig moeten zijn met de omzet- en winstcijfers die TomTom laat zien, omdat een substantieel deel van de omzet in Automotive pas later mag worden geboekt”, aldus Olofsen, die het daarom verstandiger vindt om naar de vrije kasstroom van de navigatiespecialist te kijken.

Voor 2019 ligt de consensus voor de vrije kasstroom op 75 miljoen euro, en die kan in 2020 volgens de analisten oplopen naar 83 miljoen euro.

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

Reageer op dit artikel