Nederland - 1 december 2023 - Beursbrink
door AMY YASSIM

Wat is nodig voor Fed-renteverlagingen in 2024?

De Federal Reserve (Fed) zou volgend jaar mogelijk de rentetarieven kunnen verlagen, maar voorzichtigheid is geboden. Als de Fed in 2024 agressief renteverlagingen doorvoert, zal dat waarschijnlijk plaatsvinden tegen een achtergrond van een sterk vertragende economie en toenemende werkloosheid. Analisten waarschuwen dat de markt niet vooruit moet lopen op mogelijke snelle verlagingen.

Lagere rentes zijn over het algemeen goed voor aandelenmarkten. Puur op de verwachting dat rentes omlaag kunnen gaan zijn aandelen de afgelopen periode al gestegen.

Gaan rentes omlaag en met hoeveel?

De laatste markt onrust over mogelijke renteverlagingen ontstond dinsdagochtend door een uitspraak van Fed-gouverneur Christopher Waller. Hij zei dat hij een versoepelingsbeleid kon overwegen bij gunstige inflatiegegevens in de komende drie tot vijf maanden.

Ondanks dat medegouverneur Michelle Bowman later aangaf dat ze nog steeds verwacht dat renteverhogingen nodig zullen zijn, koos de markt ervoor om Waller duidelijker te horen. Wellicht vanwege zijn eerder ‘hawkish’ standpunt binnen de Fed.

Joseph LaVorgna, voormalig hoofdeconoom bij het National Economic Council, voegt toe:

“Als de economie ook maar enigszins afzwakt, zou er sprake kunnen zijn van een echte disinflatie-verhaal, en ik denk dat is waar Waller op zou kunnen wijzen”

Als de werkelijke federale fondsenrente blijft stijgen, zou je dat volgens LaVorgna willen compenseren met renteverlagingen. En de hoeveelheid renteverlagingen die hij denkt dat ze zullen moeten doen, is relatief groot.

Volgens CME Group worden er volgend jaar vijf renteverlagingen van een kwart procentpunt verwacht.

Mogelijke verlagingen gepaard met economische zwakte

De Fed zal over twee weken economische projecties bijwerken. In september voorspelden leden twee renteverlagingen voor 2024. Maar deze waren gebaseerd op een renteverhoging in 2023 die nu onwaarschijnlijk lijkt.

Als de Fed volgend jaar een reeks renteverlagingen zou doorvoeren, zou dat vrijwel zeker gepaard moeten gaan met aanzienlijke economische zwakte. Bijna alle eerdere periodes van renteverlagingen door de Fed hebben plaatsgevonden tijdens of rondom recessies.

Zie dit terug in de onderstaande afbeelding:

— Lees ook:  Zó investeer je in hoge dividendaandelen

Bron: CNBC
Foto: iStock

Dit artikel is geen beleggingsadvies. Het is geen gepersonaliseerde aanbeveling. Het bevat algemene informatie, op basis waarvan u (op eigen verantwoordelijkheid en voor eigen rekening en risico) beslissingen kunt nemen. BeursBrink raadt u aan om zelf advies in te winnen bij derden.

Tenzij anders vermeld, zullen wij dit artikel niet actualiseren. Het kan dus goed zijn dat de inhoud van dit artikel bij latere lezing is achterhaald door de actualiteiten en de ontwikkelingen. Het kan ook zijn dat met een bepaald aspect in het artikel geen rekening is gehouden. Hoewel BeursBrink zorgvuldigheid betracht, kan het ook voorkomen dat er onvolkomenheden in het artikel staan.

U bent zelf verantwoordelijk voor uw beleggingsbeslissing(en).

Aan het rapport en de inhoud ervan kunnen ook geen rechten worden ontleend. Het artikel is gebaseerd op aannames en vormt geen enkele garantie voor een bepaalde ontwikkeling of resultaat. BeursBrink is nooit aansprakelijk voor gebruik van dit artikel of de daarin opgenomen informatie.

Beleggen brengt grote risico’s en kosten met zich mee. U kunt uw inleg of een deel ervan verliezen. De waarde van uw belegging kan fluctueren. In zijn algemeenheid wijst BeursBrink erop dat het niet verstandig is om te beleggen met geld wat u nodig heeft om te kunnen voorzien in uw dagelijkse voorzieningen. In het verleden behaalde resultaten bieden voorts geen garantie voor de toekomst.

BeursBrink is niet verantwoordelijk voor de inhoud en/of juistheid van teksten, afbeeldingen of hyperlinks die door derden worden geplaatst in het artikel. Evenmin is BeursBrink verantwoordelijk voor informatie en/of berichten die door gebruikers van het artikel via internet verzonden worden.

Gerelateerd
E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.