Nederland - 1 maart 2021 - Obligaties

Warren Buffet: “Obligaties zijn dood”

door SVEN VAN GASSE

Meesterbelegger Warren Buffet is door de historisch lage rendementen, absoluut geen fan van obligaties. Buffet waarschuwt dat deze armzalige rendementen riskant gedrag in de hand kunnen werken.

De rentetarieven zijn door centrale banken in een aantal landen, waaronder Japan, reeds onder 0 gezet. Hiernaast zijn er biljoenen dollars bijgedrukt. Het idee is dat dit banken ertoe zal aanzetten om leningen te verstrekken en bedrijven aanmoedigt om leningen aan te gaan. Hierdoor wordt het herstel van de Covid-19 pandemie gestimuleerd.

Deze maatregelen hebben er echter voor gezorgd dat de rendementen op staatsobligaties zeer laag zijn geworden. Obligatiebeleggers als pensioenfondsen en verzekeraars, zoals het Berkshire Hathaway van Buffet, moeten hierdoor tevreden zijn meer zeer magere rendementen.

Buffet stelt:

Obligaties zijn op dit moment niet “the place to be”.

Risico

Hoewel er zeker maatregelen genomen moesten worden om het economisch herstel aan te wakkeren, is de huidige situatie verre van ideaal. Buffet wijst erop dat zulke lage rendementen gepaard gaan met een verhoogd risico.

Sommige verzekeraars maar ook andere obligatiebeleggers zullen proberen om, in hun zoektocht naar een hoger rendement, te beleggen in obligaties die gedekt worden door wankele kredietnemers. Een hoger rendement gaat uiteraard gepaard met een hoger risico.

Hoewel Buffet geen fan is van de situatie denkt hij wel dat de lage rendementen nog een tijdje van kracht zullen zijn, ondanks de recente stijging.

Buffet besluit:

Obligatiebeleggers gaan een sombere toekomst tegemoet.

Bron: CNN

Foto: iStock

E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.