Nederland - 10 maart 2021 - Aandelen

Warren Buffet is $100 miljard waard

door SVEN VAN GASSE

Het fortuin van Warren Buffet heeft de kaap van $100 miljard overschreden. Beleggers stuwen de aandelenkoers van Berkshire Hathaway, het bedrijf van Buffet, naar een nieuw record.

Het vermogen van Buffet wordt door Forbes magazine berekend aan de hand van de aandelen Berkshire die Buffet bezit. Hij bezit ongeveer een zesde van het bedrijf, dat een beurswaarde heeft van ruwweg $600 miljard.

Op 27 februari maakte Berkshire haar resultaten van het laatste kwartaal van 2020 bekend. De resultaten waren ondanks de Covid-19 pandemie beter dan verwacht. De stijgingen van Apple, de grootste positie in de portefeuille van Buffet, en andere aandelen zorgden voor een winst van $35,8 miljard.

Het vermogen van de 90-jarige Buffet zou echter een stuk hoger zijn geweest als Buffet in 2006 niet was begonnen met het schenken van Berkshire aandelen aan de Bill & Melinda Gates Foundation en andere liefdadigheidsinstellingen.

Conglomeraat

Berkshire Hathaway was een virtueel failliet textielbedrijf toen Buffet in 1965 de controle overnam. Sindsdien heeft hij de textielindustrie achter zich gelaten en Berkshire getransformeerd in één van de grootste conglomeraten ter wereld.

Berkshire is nu eigenaar van zo’n 90 bedrijven waaronder autoverzekeraar Geico en de spoorwegmaatschappij BNSF. Hiernaast bezat het bedrijf vorig jaar zo’n $280 miljard aan aandelen.

Voor dit jaar presteerde Berkshire de voorbije 10 jaar beter dan de S&P 500, inclusief dividenden. Ook dit jaar is goed gestart. Verschillende analisten hebben hun koersdoelen deze maand reeds verhoogd.

Buffet, één van de meest gevierde beleggers ter wereld, was ooit de rijkste persoon ter wereld. Op dit moment is hij echter voorbijgestreefd door andere bedrijfsleiders van wie de aandelenkoersen van de bedrijven sneller gestegen zijn.

We sluiten af met een quote van Buffet:

Opportunities come infrequently. When it rains gold, put out the bucket, not the thimble.

Bron: Reuters

Foto: iStock

E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.