Nederland - 13 september 2021 - Aandelen

Wall Street waarschuwt voor dalende aandelenmarkt deze herfst

door SVEN VAN GASSE

De S&P 500 heeft vijf opeenvolgende sessies in het rood gestaan, wat de langste periode van verlies is sinds februari. Na de grote winsten dit jaar, waarschuwt Wall Street dat de aandelenmarkten deze herfst een “reality check” zouden kunnen krijgen.

De dalingen zijn voorlopig nog bescheiden gebleven maar de onzekerheid over de rally is wel aan het toenemen. Wall Street maakt de balans op van de effecten van de deltavariant op de economie en de impact van mogelijke verhogingen van de vennootschapsbelasting.

Vorige week heeft Goldman Sachs zijn groeiprognose voor de Amerikaanse economie in 2020 naar beneden bijgesteld. De zakenbank noemde de deltavariant, die de consumentenconsumptie zou kunnen vertragen, als één van de factoren die daartoe zouden kunnen bijdragen.

Hiernaast toonde een enquête van Deutsche Bank aan dat beleggers een correctie verwachten. 58% van de respondenten denkt dat de aandelenmarkt voor het einde van dit jaar tussen de 5% en 10% zullen dalen, terwijl nog eens 10% een nog grotere correctie voorziet.

Belastingverhoging

Hiernaast verklaarde Goldman Sachs in een research note dat belastingwijzigingen het grootste risico vormen voor de Amerikaanse aandelenmarkten tot het einde van dit jaar.

De Democraten in het Huis van Afgevaardigden zouden kunnen aandringen op ambitieuze veranderingen in hun streven om een omvangrijk begrotingspakket van $3,5 biljoen aan te nemen. In een voorstel dat maandag zal worden bekendgemaakt, wordt gepleit voor een verhoging van de vennootschapsbelasting tot 26,5% voor grotere ondernemingen.

Hogere belastingen in de Verenigde Staten zouden ervoor kunnen zorgen dat andere regio’s en landen dit voorbeeld zullen volgen. In het Verenigd Koninkrijk vreest  een lobbygroep dat bedrijven meer belastingen zullen moeten betalen wanneer het herstel zich verderzet, om de oplopende staatschulden te kunnen betalen. In maart stelde de regering een verhoging van de vennootschapsbelastingen voor van 19% tot 25% in 2023.

Goldman Sachs stelt:

Mogelijke belastingverhogingen zullen de bedrijfswinsten in 2022 beïnvloeden.

Bron: CNN

Foto: iStock

E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.