Nederland - 4 november 2020 - Politiek

Wall Street krijgt verkiezingen waar het voor vreesde

door SVEN VAN GASSE

Op 3 november was het eindelijk zo ver en trokken miljoenen Amerikanen naar de stembus voor misschien wel de belangrijkste presidentsverkiezingen ooit. Beleggers hoopten op een duidelijke uitkomst waardoor een belangrijke bron van onzekerheid zou worden geëlimineerd. Hun wens kwam echter niet uit.

In de belangrijkste staten die zullen beslissen over wie uiteindelijk het Witte Huis zal veroveren, is er nog altijd geen uitsluitstel over een definitief resultaat. Op sommige plaatsen kan het zelfs dagen duren voordat alle stemmen geteld zijn.

Hierdoor zijn de markten onderhevig aan een langere periode van verhoogde volatiliteit. De Amerikaanse futures kenden vanaf dinsdagavond tot woensdagmorgen reeds enorme schommelingen.

Credit Suisse waarschuwde haar klanten dat het land misschien tot vrijdag geen definitief antwoord heeft op de vraag of huidig president Donald Trump of uitdager Joe Biden gewonnen heeft.

De bank stelt:

We verwachten een verhoogde volatiliteit te midden van het gebrek aan duidelijkheid. Geduld is vereist.

Winst Biden maar geen blue wave

Wall Street anticipeerde op een overwinning van voormalig vicepresident Joe Biden. Hiernaast gokte Wall Street ook op een herovering van de Senaat door de Democraten waardoor de weg werd vrijgemaakt voor een groot fiscaal hulppakket waar de Verenigde Staten zo naar smachten.

Het ziet ernaar uit dat Biden het presidentschap zal binnenhalen maar de zogenaamde “blue wave” lijkt echter uit te blijven.

Betwiste uitslag

De grootste zorg van Wall Street is een betwiste verkiezingsuitslag. Hierbij zou de verliezer de uitslag van de verkiezingen niet willen erkennen. Deze kwestie zou dagen tot zelfs weken kunnen duren om op te lossen.

Trump kondigde in zijn toespraak reeds aan dat hij de verkiezingen volgens hem gewonnen heeft. Wanneer hij uiteindelijk toch zou verliezen, zou dit enkel en alleen aan fraude te wijten zijn.

Volgens James Knightley, econoom bij ING, maken dergelijke ongefundeerde claims het marktsentiment enkele maar somberder.

Hij besluit:

Nu Donald Trump aangeeft dat hij naar het Hooggerechtshof stapt, zal dit de markten enkel angstig maken dat dit nog weken zal aanslepen.

Bron: CNN

Foto: iStock

E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.