Nederland - 30 september 2021 - IPO

Wall Street beleeft grootste IPO-boom in decennia

door SVEN VAN GASSE

Een veerkrachtige aandelenmarkt, gevoed dor stimuleringsmaatregelen van de centrale bank en de overheid, stimuleert een recordaantal bedrijven om geld in te zamelen via een beursgang of IPO. Dit is een enorme zegen voor de Wall Street banken die de deals orkestreren.

In het derde kwartaal, dat donderdag wordt afgesloten, brachten 94 Amerikaanse beursintroducties $27 miljard op. Daarmee is dit de beste juli-september periode qua aantal transacties sinds 2000, aldus een rapport van investeringsbank Renaissance Capital.

Wereldwijd hebben 2 044 IPO’s tot nu toe ongeveer $468 miljard opgebracht. Dit is al meer dan het recordjaar 2020, toen 1 656 deals bijna $358 miljard opbrachten.

Wat uitzonderlijk is, is dat het derde kwartaal de doorgaans tragere zomerperiode omvat, wanneer het handelsvolume afneemt en bankiers met vakantie gaan. In augustus nam de activiteit weliswaar af, maar de kalender was over het algemeen bijzonder vol.

Volgens Renaissance Capital waren gezondheidszorg en technologie de meest actieve sectoren, goed voor twee derde van de IPO’s in de Verenigde Staten in het afgelopen kwartaal.

Aloke Gupte van JPMorgan stelt:

Dit jaar overtrof zelfs 2020 wat ook een recordjaar was.

IPO’s presteren initieel goed

Bedrijven die naar de beurs trokken presteerde over het algemeen zeer goed in de eerste handelsdagen. Velen lieten een enorme stijging zien in de eerste handelsdag. Dit is belangrijk voor zowel de bedrijven die hun debuut maken als voor de zakenbanken die de aandelen helpen prijzen.

Aloke Gupte ziet dat het succes van de recente beursintroducties bedrijven aanmoedigt om vroeger in hun bestaan naar de beurs te gaan. Dit is een belangrijke verschuiving ten opzichte van de afgelopen jaren, toen veel startups ervoor kozen om langer privé te blijven.

Hoewel Gupte denkt dat volgend jaar wat turbulenter kan worden, met minder activiteit, verwacht hij niet dat de marktvolatiliteit het momentum zal verstoren. Gupte benadrukt dat er nog een lange lijst van deals in de pijplijn zit.

Bron: CNN

Foto: iStock

E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.