Nederland - 27 oktober 2021 - Aandelen

“Waarschuwingen voor hyperinflatie zijn belachelijk”

door SVEN VAN GASSE

Steeds meer economen maken zich zorgen dat de verhoogde inflatie langer kan aanhouden dan aanvankelijk gedacht. Er gaan zelfs reeds stemmen op over een periode van hyperinflatie. Volgens econoom David Rosenberg zijn de waarschuwingen voor hyperinflatie echter compleet irrationeel.

Jack Dorsey, CEO van Twitter en Square, is één van meest bekende bedrijfsleiders die de alarmbel luidde over de op hol geslagen inflatie. Hij waarschuwde op vrijdag dat de Verenigde Staten te maken zullen krijgen met hyperinflatie en dat de rest van de wereld spoedig zou volgen.

Rosenberg, die nochtans bekendstaat als market-bear, is het hier echter niet mee eens. Hij wijt de stijgende prijzen aan door Covid-19 veroorzaakte schokken aan de aanbodzijde. Volgens Rosenberg is het daarom verkeerd te onderstellen dat de impact de economie zal verlammen en zal leiden tot een op hol geslagen inflatie.

Te dure markten

Rosenberg mag dan uit het hyperinflatie-kamp gestapt zijn, hij maakt zich wel nog steeds zorgen over de aandelenmarkten en de economie. Hij ziet echter een ander soort probleem voor de Amerikaanse economie, namelijk deflatie.

Mensen zullen immers verrast zijn wanneer de Federal Reserve van koers verandert en de liquiditeitsvoorwaarden zal verstrengen. Hierdoor zullen we volgens Rosenberg te maken krijgen met een deflatie van activa, die uiteindelijk zal doorsijpelen in een algemene deflatie in de economie.

Hij waarschuwde ook dat de aandelenmarkten op dit moment te duur zijn op basis van de waarderingen. De markt is veel verder gestegen dan wat zelfs de sterkste winsten zouden rechtvaardigen en dit komt voornamelijk door het beleid van de Federal Reserve.

Aangezien de Federal Reserve in de nabije toekomst haar beleid zal aanscherpen heeft Rosenberg één advies voor beleggers:

As everybody chases the market, my advice is to start taking chips off the table.

Bron: CNBC
Foto: iStock

E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.