Nederland - 22 oktober 2020 - Small-cap

Waarom small-caps het overwegen waard zijn

door SVEN VAN GASSE

De Covid-19 pandemie heeft beleggers met een toegenomen mate van onzekerheid geschokt. Hierdoor werd er vooral gefocust op large-cap bedrijven. Volgens LPL Financial kan het nu echter het momenten zijn om de focus te verleggen naar small-cap bedrijven.

Vooral large-cap bedrijven hebben kunnen profiteren van de toegenomen onzekerheid. De veerkrachtige inkomsten en de sterke balansen boden een niveau van comfort voor beleggers die werden afgeschrikt door de economische onzekerheid.

Momenteel is de economie weer in een beter staat dan in het voorjaar, waardoor het volgens LPL Financial een goed moment is om de aandacht te richten op small caps

2 redenen

  1. Small caps zijn in het voordeel in het begin van een nieuwe economische cyclus

Hoewel Europa kampt met nieuwe beperkingen, lijken in andere gebieden de meeste economieën te heropenen. Volgens LPL Financial is de recessie dan ook waarschijnlijk voorbij. We bevinden ons dus in een nieuwe conjunctuurcyclus.

Historisch gezien presteren small-caps beter ten opzichte van large-caps wanneer we herstellen van een recessie. Als de aandelenmarkten herstellen van een bearmarket outperformen small-caps met ongeveer 15% tijdens het eerste jaar van een bullmarket, aldus een studie van Ned Davis Research.

  1. Sterke resultaten in 2021

Terwijl de rendementen van small-caps na een recessie historisch gezien sterk zijn, volgt er hierna meestal een forse winstgroei. Voor 2021 wordt verwacht dat de inkomsten van small-caps 10% boven de niveaus van 2019 zullen liggen.

Small-caps zijn gevoeliger aan de economische toestand. Wanneer de vooruitzichten er niet goed uitzien, zullen zijn eerst afgestraft worden. Als de vooruitzichten echter weer beter worden zullen zij bij de eersten zijn die hiervan kunnen profiteren.

Hoewel de vooruitzichten voor small-caps er goed uitzien, zijn er natuurlijk nog steeds risico’s die deze voorspellingen onderuit kunnen halen. Beleggers moeten zich ervan bewust zijn dat een wereldwijde opstoot van Covid-19 besmettingen, een zwakke dollar en een hogere vennootschapsbelasting negatieve effecten kunnen hebben op small-caps.

Bron: Markets Insider

Foto: iStock

E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.