Smallcap Pro - 23 januari 2023 - Aandelen
door RAJA SPEET

Waarom beurzen nog wel even hoger kunnen…

Vorige week gaven aan dat we de dip gebruikten om calls te kopen. Voor zowel de Optie Trader, de Cashflow Trader als de Stock Trader, hebben we vorige week weer allemaal posities ingenomen. Prima timing, want vrijdag knalden we keihard het weekend in met stevige plussen. En onze traders gaan er vanuit dat dit nog wel even zal aanhouden.

Waarom de beurs nog verder gaat stijgen

Kijk even naar onderstaande grafiek:

Bovenstaande grafiek laat twee dingen zien:

  1. De hefboom ETF op de Nasdaq 100-index, TQQQ. Deze ETF stijgt 3x harder dan de Nasdaq 100-index zelf.
  2. De Short variant (SQQQ). Deze ETF beweegt omgekeerd aan de Nasdaq 100-index. Ook met een hefboom 3x. Dus: als de Nasdaq daalt, stijgt deze ETF in waarde. Terwijl een stijgende Nasdaq, goed is voor een dalende ETF.

De TQQQ is dus een ETF voor bulls. De SQQQ is een ETF voor bears. Als je verwacht dat de Nasdaq zal dalen, dan koop je de SQQQ. Als je verwacht dat de Nasdaq zal stijgen, dan koop je de TQQQ.

Neem even mee in het achterhoofd, dat dit hefboom ETFs zijn. Zonder teveel in details te treden, is de werking ongeveer dat als de Nasdaq met 1% stijgt, de TQQQ met 3% moet stijgen. En als de Nasdaq met 1% daalt, de SQQQ met 3% moet stijgen.

Wat we zien op bovenstaande grafiek?

Beleggers trekken geld weg uit de TQQQ (de positie ETF). Terwijl er meer cash in de SQQQ (negatieve ETF) vloeit. Dat is op zichzelf een teken van beleggers die bearish zijn.

Belangrijke indicator bevestigd

Dit werd vorige week ook bevestigd door de put call-ratio:

De put call ratio geeft aan hoeveel puts er worden verkocht in vergelijking met calls. Dat kan een signaal zijn voor extreem sentiment.

Bijvoorbeeld in het vierde kwartaal van 2022. Toen schreven wij nog, dat we vol long gingen, puur omdat de put call ratio een recordstand optekende.

En wat zagen we vorige week? Woensdag en donderdag daalden we. Waarbij de put call ratio weer direct de lucht in schoot.

Beleggers zijn angstig en schieten direct in de puts, op het moment dat we wat rood zien op de beurzen.

Ook bij professionals heerst angst

Overigens geldt dat niet alleen voor particulieren. Ook fondsmanagers zijn nog steeds erg negatief en hebben relatief grote cashposities en bearishe outlooks.

Omdat er nog zoveel negativiteit in de markt zit, houden wij rekening met verder stijgende beurzen. Want de signalen zijn helemaal niet meer zo negatief. Al lijken beleggers dat niet in te willen zien.

Dat is overigens niet iets dat we dit weekend verzonnen hebben, maar al begin januari hebben uitgestuurd naar leden van BeursBits.

In ons Playbook 2023, hebben we beschreven dat het negatieve sentiment zo extreem is, terwijl veel signalen al vanaf het vierde kwartaal 2022 op groen zijn gaan staan.

En dat we daarom positief zijn voor het eerste halfjaar van 2023.

Daar kunnen we trouwens direct eerlijk over zijn: het playbook 2023, is een pareltje. Niet omdat we het zelf geschreven hebben (nouja, misschien een beetje dan), maar vooral omdat er hele concrete voorspellingen in staan waar je als belegger ook echt wat aan hebt.

Het Trading Pakket

Je krijgt het playbook gratis bij het Trading Pakket:

In het pakket zit:

Normaal kost dit pakket bijna 900 euro. Maar als je alles in deze combideal koopt, ben je klaar voor nog geen 300. Waarbij beleggers die aan het begin van deze actie zijn ingestapt, het abonnementsgeld nu al hebben terugverdiend.

Ook goed traden in 2023? Claim het Trading Pakket

Foto: iStock

 


Dit artikel is geen beleggingsadvies. Het is geen gepersonaliseerde aanbeveling. Het bevat algemene informatie, op basis waarvan u (op eigen verantwoordelijkheid en voor eigen rekening en risico) beslissingen kunt nemen. BeursBrink raadt u aan om zelf advies in te winnen bij derden.

Tenzij anders vermeld, zullen wij dit artikel niet actualiseren. Het kan dus goed zijn dat de inhoud van dit artikel bij latere lezing is achterhaald door de actualiteiten en de ontwikkelingen. Het kan ook zijn dat met een bepaald aspect in het artikel geen rekening is gehouden. Hoewel BeursBrink zorgvuldigheid betracht, kan het ook voorkomen dat er onvolkomenheden in het artikel staan.

U bent zelf verantwoordelijk voor uw beleggingsbeslissing(en).

Aan het rapport en de inhoud ervan kunnen ook geen rechten worden ontleend. Het artikel is gebaseerd op aannames en vormt geen enkele garantie voor een bepaalde ontwikkeling of resultaat. BeursBrink is nooit aansprakelijk voor gebruik van dit artikel of de daarin opgenomen informatie.

Beleggen brengt grote risico’s en kosten met zich mee. U kunt uw inleg of een deel ervan verliezen. De waarde van uw belegging kan fluctueren. In zijn algemeenheid wijst BeursBrink erop dat het niet verstandig is om te beleggen met geld wat u nodig heeft om te kunnen voorzien in uw dagelijkse voorzieningen. In het verleden behaalde resultaten bieden voorts geen garantie voor de toekomst.

BeursBrink is niet verantwoordelijk voor de inhoud en/of juistheid van teksten, afbeeldingen of hyperlinks die door derden worden geplaatst in het artikel. Evenmin is BeursBrink verantwoordelijk voor informatie en/of berichten die door gebruikers van het artikel via internet verzonden worden.

Gerelateerd
E-mail icon

Aandelen nieuws Smallcap Pro

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Smallcap Pro

Abonneer
Laat het weten als er
2 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

你应该多久洗一次你的室内猫?

1 jaar geleden

This was beautiful Admin. Thank you for your reflections.

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.