Nederland - 7 juli 2022 - Private Equity
door SVEN VAN GASSE

Waardevolste Europese startup ziet waardering 86% vallen

Tijdens de afgelopen jaren toen de rente historisch laag was en bedrijven quasi gratis konden lenen, kregen private, jonge bedrijven enorme waarderingen opgespeld. Nu de rente opnieuw stijgt en verlieslatende bedrijven hierdoor minder waardevol worden, neemt hun waardering een duikvlucht. Dit heeft Klarna, de waardevolste Europese startup, geweten. Zo kunnen we opmaken uit berichtgeving van Boomberg.

Klarna is een “Buy now, Pay Later”-bedrijf. Consumenten kunnen hierdoor aankopen doen en deze in deeltjes betalen. Tijdens de pandemie, toen mensen steeds meer online gingen kopen, kende de waardering van Klarna een hoge vlucht.

Nu liggen de kaarten echter volledig anders. Klarna is op zoek naar nieuw geld en gaat hiervoor langs bij investeerders. De waardering waarmee het naar de investeerders gaat is $6 miljard. Dit is slechts een fractie van de waardering van meer dan $45 miljard, waardoor Klarna de meest waardevolle Europese startup werd.

Klarna is op enkele maanden tijd 86% van haar waardering verloren. Op de aandelenmarkten gaat het slecht, maar dus ook de private markten ontspringen de dans niet nu het tijdperk van gratis geld voorbij is.

Bron: TwitterDit artikel is geen beleggingsadvies. Het is geen gepersonaliseerde aanbeveling. Het bevat algemene informatie, op basis waarvan u (op eigen verantwoordelijkheid en voor eigen rekening en risico) beslissingen kunt nemen. BeursBrink raadt u aan om zelf advies in te winnen bij derden.

Tenzij anders vermeld, zullen wij dit artikel niet actualiseren. Het kan dus goed zijn dat de inhoud van dit artikel bij latere lezing is achterhaald door de actualiteiten en de ontwikkelingen. Het kan ook zijn dat met een bepaald aspect in het artikel geen rekening is gehouden. Hoewel BeursBrink zorgvuldigheid betracht, kan het ook voorkomen dat er onvolkomenheden in het artikel staan.

U bent zelf verantwoordelijk voor uw beleggingsbeslissing(en).

Aan het rapport en de inhoud ervan kunnen ook geen rechten worden ontleend. Het artikel is gebaseerd op aannames en vormt geen enkele garantie voor een bepaalde ontwikkeling of resultaat. BeursBrink is nooit aansprakelijk voor gebruik van dit artikel of de daarin opgenomen informatie.

Beleggen brengt grote risico’s en kosten met zich mee. U kunt uw inleg of een deel ervan verliezen. De waarde van uw belegging kan fluctueren. In zijn algemeenheid wijst BeursBrink erop dat het niet verstandig is om te beleggen met geld wat u nodig heeft om te kunnen voorzien in uw dagelijkse voorzieningen. In het verleden behaalde resultaten bieden voorts geen garantie voor de toekomst.

BeursBrink is niet verantwoordelijk voor de inhoud en/of juistheid van teksten, afbeeldingen of hyperlinks die door derden worden geplaatst in het artikel. Evenmin is BeursBrink verantwoordelijk voor informatie en/of berichten die door gebruikers van het artikel via internet verzonden worden.

Gerelateerd
E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.