Nederland - 15 december 2017 - Beursblik
door REDACTIE BEURSBRINK

Voorlopig geen bod Gilead op Galapagos

(ABM FN-Dow Jones) De kans dat Gilead Sciences snel een bod uitbrengt op Galapagos nu de lock-up en standstill periode bijna ten einde zijn, is klein. Dit schreef analist Hugo Solvet van de Britse zakenbank Bryan Garnier vrijdag in een rapport.

“Dit zal wat speculatie in de aandelenkoers van Galapagos brengen, maar we gaan er niet van uit dat een potentieel bod wordt uitgebracht voordat de Fase 3 studies met filgotinib zijn afgerond en er goedkeuring is om het middel op de markt te brengen”, aldus de analist. De onderzoeksstudies met het ontstekingsmiddel worden waarschijnlijk in 2018 afgerond, waarna goedkeuring kan volgen in 2019, volgens Solvet.

Galapagos kondigde donderdagavond aan dat men gebruik maakt van de optie om ontstekingsmiddel filgotinib in 8 EU-landen te co-promoten samen met Gilead Sciences. Belangrijker was echter dat de lock-up en standstill periode van zijn Amerikaanse samenwerkingspartner op 31 december aflopen.

“Gilead heeft al de exclusieve licentierechten op filgotinib en AbbVie op het taaislijmziekteprogramma, dus is de kans klein dat een ander groot biofarmaceutisch bedrijf een overnamepoging doet bij Galapagos. Gilead hoeft dus geen haast te maken met een potentieel bod op dit moment”, volgens Solvet.

Toen het Belgisch-Nederlandse biofarmaceutische bedrijf begin 2016 zijn samenwerkingsdeal  met Gilead bekendmaakte, had het Amerikaanse bedrijf een belang van ruim 13 procent en werd de afspraak gemaakt dat dit belang tot eind dit jaar niet boven een bepaald niveau uit zou mogen komen. Het precieze percentage dat werd afgesproken werd nooit bekend.

Eerder zei de CEO Onno van de Stolpe dat hij zich kan voorstellen dat Gilead interesse heeft in Galapagos, maar dat aandeelhouders uiteindelijk beslissen of een overname interessant is.

Bryan Garnier heeft een koopadvies op Galapagos. Het koersdoel wordt momenteel opnieuw beoordeeld, aldus analist Solvet.

Het aandeel Galapagos steeg vrijdag net na de openingsbel zo’n 7 procent op 76,49 euro.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Gerelateerd
E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.