Nederland - 26 juni 2020 - Aandelen

Volledig herstel wordt een werk van lange adem

door SVEN VAN GASSE

De wereld is steeds meer tolerant aan het worden tegenover het stijgende aantal Covid-19 besmettingen. Dit zegt Larry Fink, CEO van BlackRock, aan CNBC. De Verenigde Staten bereikten op woensdag en nieuw record van het aantal nieuwe Covid-19 gevallen. Op 24 uur tijd kwamen er 45 500 nieuwe besmettingen bij.

“Wat opmerkelijk is, is dat er vandaag de dag meer mensen door Covid-19 worden getroffen dan op 21 maart, toen de markten 40% lager stonden,” aldus Fink. “Op dit moment zien we stijgende infectiecijfers maar het lijkt erop dat de wereld hogere infectiecijfers accepteert,” voegt Fink toe.

Democratieën staan voor de moeilijke keuze tussen aan de ene kant het zijn van een medelevende samenleving die de gezondheid van mensen vooropstelt. Aan de andere kant staat een pragmatische samenleving die de economie vooropstelt.

“Ik denk dat de wereld psychologisch is veranderd in de afgelopen maanden. De wereld is veranderd van een medelevende wereld naar een meer pragmatische wereld. Medelevende samenlevingen zijn eigenlijk te duur en ik denk dat elke democratie een gulden middenweg probeert te zoeken tussen het compassievolle en het pragmatische,” zei Fink.

De markt loopt voor

“Volgens mij loopt de markt op dit moment een beetje voor op zichzelf. Ik geloof nog steeds dat er zich rampen kunnen voordoen in kleine en middelgrote bedrijven,” aldus Fink.

Kleine bedrijven zijn goed voor ongeveer de helft van de banen in de particuliere sector in de Verenigde Staten. Deze groep is het hardst getroffen tijdens de Covid-19 pandemie waarbij van velen wordt verwacht dat ze hun deuren nooit meer zullen opendoen.

Alleen al in de Verenigde Staten hebben in mei 100 000 kleine bedrijven de deuren voorgoed gesloten. Hiernaast zijn er nog steeds 20 miljoen Amerikanen werkloos en ontvangen een werkloosheidsuitkering.

Het herstel van de wereldwijde economie zal dus nog niet voor morgen zijn. “De belangrijkste vraag die ik stel aan bedrijfsleiders is: Denkt u dat de winst in 2021 zo goed zal zijn als in 2019?,” aldus de CEO. “Slechts een fractie van de bedrijfsleiders gelooft echter dat hun bedrijf net zo robuust zal zijn als in 2019. De markt lijkt dit nog niet onder ogen te willen zien,” besluit Fink.

E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

Reageer op dit artikel