Nederland - 13 januari 2022 - ruimtevaart

Virgin Galactic zwaar onderuit

door SVEN VAN GASSE

Het aandeel van Virgin Galactic, het ruimtetoerisme-bedrijf van miljardair Richard Branson, kreeg op donderdag een flinke klap te verwerken op de beurs. De reden was dat het bedrijf aankondigde dat het maar liefst een half miljard aan schulden gaat aantrekken.

Het bedrijf geeft voor ten minste $425 miljoen aan converteerbare obligaties uit. Naar verwachting zal hier nog $75 miljoen bijkomen waardoor het totale bedrag van de nieuwe schuld een half miljard zal bedragen.

In een verklaring zei Virgin Galactic dat het de nieuwe schuld zal gebruiken om het werkkapitaal, de algemene en administratieve zaken en kapitaaluitgaven te financieren. Hiernaast zal het geld gebruikt worden om de ontwikkeling van de vloot van ruimtevaarttuigen te versnellen om commerciële diensten van hoge volumes mogelijk te maken.

Het aandeel verloor meer dan 17% en bereikte een dieptepunt van iets meer dan $10 per aandeel. Dit is mijlenver verwijderd van de hoogste koers van $62,80 begin 2021.

Moeilijke periode

De klap voor het aandeel verergerde een toch al moeilijke paar maanden voor het bedrijf.

Sinds Virgin Galactic de internationale aandacht trok door Branson in juli naar de ruimte lanceerde, heeft het bedrijf te maken gehad met aanzienlijke vertragingen. Uit een rapport van de New Yorker bleek dat er tijdens de vlucht van Branson waarschuwingslampjes in de cockpit waren aangegaan. Hiernaast zou het ruimtevliegtuig 41 seconden land buiten het aangewezen luchtruim geweest zijn.

De Federal Aviation Administration hield alle vluchten aan de grond in afwachting van het onderzoek. In september was dit onderzoek afgerond en kreeg Virgin Galactic opnieuw groen licht.

Toch stelt het bedrijf de start van commerciële diensten nog steeds uit, onder verwijzing van niet-gerelateerde technologische upgrades. Er wordt niet verwacht dat betalende klanten voor oktober dit jaar zullen vliegen. Het aanvankelijke plan was om de commerciële diensten te starten in 2020.

Bron: CNN
Foto: iStock

E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.