Nederland - 9 december 2020 - Aandelen

Verwachten beleggers te veel van 2021?

door SVEN VAN GASSE

Op weg naar 2021 zijn beleggers zeer optimistisch gestemd. Ze hopen op meer stimulans van de nieuwe regering van Joe Biden, meer hulp van de Federal Reserve en een massale uitrol van Covid-19 vaccins waardoor we kunnen terugkeren naar een soort van normaal. Het is echter nog helemaal niet zeker of dit scenario zich zal voltrekken.

De aandelenmarkten zijn dit jaar zo sterk gestegen dat al het goede nieuws van 2021 reeds in de huidige koersen vervat kan zitten. Hierdoor kan het voor de markten moeilijker worden om te blijven stijgen.

De Dow, S&P 500 en Russel 2000 bereikten op vrijdag allemaal nieuwe recordhoogtes. De S&P 500 is dit jaar met bijna 15% gestegen, terwijl de Nasdaq met een verbazingwekkende 40% is gestegen, onder leiding van Big Tech.

Brad Neuman, strateeg bij Alger, stelt:

De markten verwachten een snel en volledig herstel. Als dit echter niet gebeurt zullen beleggers teleurgesteld zijn.

Torenhoge verwachtingen

De verwachtingen voor een herstel van de bedrijfswinsten in 2021 zijn op dit moment torenhoog. Volgens schattingen die door FactSet samengesteld werden, voorspellen analisten een toename van meer dan 15%  in het eerste kwartaal ten opzichte van dezelfde periode dit jaar. In het tweede kwartaal verwachten ze een groei van 45% en in heel 2021 een stijging van 22%.

Volgens Barry Bannister van Stifel, zijn deze voorspellingen onrealistisch bullish. Bannister vertelde CNN dat zijn voorspellingen 11% onder de consensusramingen van Wall Street liggen. Hij verwacht dat de aandelenmarkten volgend jaar een zijwaartse beweging zullen maken.

Bannister vreest dat beleggers de mogelijkheid onderschatten dat het Congres en de nieuwe regering van Joe Biden het niet eens raken over de omvang van een nieuw steunpakket.

Beleggers lijken het ook vanzelfsprekend te vinden dat iedereen in 2021 toegang zal hebben tot een effectief en veilig Covid-19 vaccin. Zo vanzelfsprekend is dit echter niet. Het zal nog veel tijd en moeite kosten voordat voldoende mensen zijn gevaccineerd om groepsimmuniteit te bereiken.

Bron: CNN

Foto: iStock

E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.