Nederland - 20 juli 2017 - Aandelen
door REDACTIE BEURSBRINK

Vertex neemt de leiding in ontwikkeling medicijn taaislijmziekte

(ABM FN-Dow Jones) Na de positieve onderzoeksresultaten waarmee Vertex Pharmaceuticals dinsdag kwam, hebben de Amerikanen de leiding genomen ten opzichte van het Belgisch-Nederlandse Galapagos in de ontwikkeling van een drievoudige behandeling tegen taaislijmziekte. Dit schreef KBC Securities donderdag. 

Volgens analist Sandra Cauwenberghs is het in het algemeen positief dat de werkzaamheid van een drievoudige behandeling bevestigd wordt. Zij schat in dat Vertex op zijn vroegst aan het eind van 2020 de zogenoemde triple combo kan lanceren. Daarmee neemt het concern een voorsprong op Galapagos, dat bij zijn R&D dag in juni nog bekendmaakte dat men in het vierde kwartaal start met een eerste studie met drie potentiële behandelingen. Dat is drie maanden later dan eerder gecommuniceerd omdat de onderzoeksstudie anders wordt opgezet. Kijkend naar de achterstand op Vertex, schatte Galapagos die zelf destijds in op zes tot negen maanden.

Cauwenberghs verwacht dat die achterstand wat groter is. “Wij gaan er van uit dat Galapagos en samenwerkingspartner AbbVie in 2021 goedkeuring kunnen vragen, gevolgd door marktlancering in 2022.”

Daarmee heeft Vertex dus een voorsprong van circa een jaar en bovendien een sterke ervaring met de ontwikkeling van medicijnen tegen taaislijmziekte. De Amerikanen hebben al het middel Kalydeco op de markt als behandeling tegen de aandoening.

Wel benadrukte Cauwenberghs dat zowel Galapagos als Vertex nog steeds in de testfase zitten om te bepalen welke drievoudige therapie potentieel het beste is om verder te ontwikkelen.

Het koopadvies op Galapagos blijft dan ook staan, net als het koersdoel van 80,00 euro. 

Het aandeel verloor woensdag ruim 3 procent vanwege het nieuws maar wist de schade donderdag te herstellen met een soortgelijke koerswinst, waarmee er kort na de opening een koers werd bereikt van 66,54 euro.

Vertex Pharmaceuticals sloot woensdag 21 procent hoger op 159,76 dollar, wat een recordstand was voor het aandeel.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Gerelateerd
E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.