Nederland - 28 februari 2022 - Aandelen

“Vermijd paniekverkopen”

door SVEN VAN GASSE

In het licht van een steeds chaotischer geopolitiek klimaat moeten beleggers volgens JPMorgan paniekverkopen vermijden. In plaats daarvan moeten ze zich concentreren op de fundamentele factoren van de markt, aldus strateeg Mislav Matejka.

De oproep tot kalmte komt na een nieuwe golf van westerse sancties tegen Rusland en een steeds agressievere retoriek van president Vladimir Poetin. In het weekend verklaarde de Russische president dat de kernwapens van het land op scherp werden gesteld. Hierdoor verergerde de koersval op de aandelenmarkten aan beide zijden van de Atlantische Oceaan dit jaar nog meer.

Aandelen van banken waren de grootste dalers in Europa en zakten tot het laagste punt in 2 maanden. De trigger was het feit dat de Verenigde Staten en de Europese Unie hun maatregelen tegen Rusland opvoerden door een aantal banken van het land uit te sluiten van het internationale SWIFT-systeem.

Fundamentals

Volgens JPMorgan is het evident dat de aandelenmarkten in Europa niet goed zullen presteren zolang de crisis de krantenkoppen domineert. Toch zouden de markten opnieuw moeten opveren wanneer de crisis minder intens wordt en de rust terugkeert, omdat de fundamentals nog steeds robuust zijn.

UBS Global Wealth Management maande beleggers eveneens aan tot kalmte. De bank waarschuwt tegen overhaaste verschuivingen in de positionering op basis van de recente gebeurtenissen. Volgens UBS is het belangrijk dat beleggers een kalme houding aannemen en een langetermijnperspectief aanhouden. Hiernaast benadrukte de bank het belang van een goede spreiding over regio’s, sectoren en activaklassen.

Matejka besluit:

Historisch gezien hebben de meeste militaire conflicten, vooral als ze lokaal zijn, niet de neiging het vertrouwen van beleggers lang te schaden.

Bron: Yahoo Finance
Foto: iStock

E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.