Nederland - 5 oktober 2020 - Economie

Verhoogde M&A activiteit ondanks pandemie

door SVEN VAN GASSE

Het Covid-19 virus houdt de wereld al meer dan 6 maanden in zijn greep. Economieën over de hele wereld zullen de naschokken nog een lange tijd blijven voelen. Dit weerhoudt bedrijven er echter niet van om een ongekend aantal grote fusies en overnames (mergers and acquisitions, M&A) uit te voeren.

Volgens gegevens van Refinitiv zijn er in de periode tussen juli en september 37 overeenkomsten gesloten met een waarde van $5 miljard of meer. In totaal kwam dit op $496 miljard. Hierdoor was het beste trimester sinds 1970 voor M&A-activiteit een feit. Als de kleinere overeenkomsten er ook werden bij opgeteld, komt de waarde uit op meer dan $1 biljoen.

September was veruit de drukste maand van het kwartaal. Er was een stijging van maar liefst 107% op te merken ten opzichte van dezelfde maand in 2019.

In het voorjaar, toen het Covid-19 virus zich over de wereld begon te verspreiden, werden er zeer weinig deals gesloten. Bedrijven maakten zich klaar om geld te besparen en hun balansen te stutten.

Twee factoren

Bedrijven hebben verschillende redenen om te fuseren of een overname te doen. Toen de lockdowns in de zomer geleidelijk aan werden opgeheven, wisten bedrijven beter waar ze zich bevonden en hadden ze ook terug een toekomstperspectief. Hierdoor kregen ze weer meer vertrouwen en begonnen fusies en overnames voor te bereiden.

Aan de andere kant zijn er bedrijven waar de toekomst minder rooskleurig is. Ze hebben het gevoel dat er in de komende periode een beperkte groei zal zijn. Hun pijnpunten werden door de Covid-19 crisis ook blootgelegd. Dit stimuleert een golf van fusies en overnames om de crisis beter door te komen.

Guillermo Baygual van JPMorgan stelt

Bedrijven maken zich klaar voor de volgende economische cyclus.

Private equity bedrijven voelen zich ook terug comfortabeler om hun kapitaal aan het werk te zetten. Ook bij deze bedrijven zien we een toegenomen activiteit.

De golf aan fusies en overnames zit er volgens Baygual echter nog niet op. In tegenstelling tot de IPO-markt, die naar verwachting deze maand zal vertragen, verwacht Baygual dat de fusies en overnames tegen het einde van dit jaar in een stroomversnelling zullen komen.

Bron: CNN

Foto: iStock

E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.