De biotech-sector is lange tijd genegeerd geweest door beleggers. Door de overwinning van Joe Biden bij de Amerikaanse presidentsverkiezingen en uiteraard de Covid-19 pandemie beginnen beleggers echter terug warm te lopen voor deze vergeten sector. Ook een verhoogde M&A activiteit in de sector trekt beleggers (of speculanten) aan.
Op maandag kocht een speculant 1000 call opties voor het aandeel van het biotech-bedrijf Seattle Genetics. Wanneer iemand een call optie koopt, heeft deze persoon het recht om tijdens een bepaalde periode (looptijd) een bepaalde onderliggende waarde (aandeel van Seattle Genetics) aan te kopen tegen een vooraf bepaalde prijs (uitoefenprijs). Een optiecontract vertegenwoordigt normaal 100 aandelen.
Deze call opties hebben een premie van $3, een uitoefenprijs van $230 en lopen in januari af. Op het moment dat de opties aangekocht werden noteerde het aandeel van Seattle Genetics aan ongeveer $195. De speculant verwacht dus dat dit aandeel in een maand met bijna 20% zal stijgen.
De speculant betaalt $300 000 dollar voor deze call opties, 1000 opties tegen $3. Als de koers van Seattle Genetics in deze periode niet stijgt boven de $230, zal de speculant zijn volledige inleg verliezen.
Een mogelijke verklaring voor de toch wel risicovolle zet van de speculant is dat deze hoopt dat Seattle Genetics wordt overgenomen door een ander bedrijf, waarbij dit bedrijf een hogere prijs dan $230 per aandeel zal neertellen.
Wanneer een groot bedrijf Seattle Genetics wilt overkopen voor bijvoorbeeld $260 per aandeel, is het broodje van de speculant gebakken. Hij kan namelijk 100 000 aandelen kopen aan $230 en deze meteen doorverkopen aan het bedrijf dat Seattle Genetics wilt overnemen voor $260 per aandeel.
De speculant zou wel eens gelijk kunnen hebben want de laatste tijd zien we een verhoogde M&A activiteit (fusies en overnames) in de biotech-sector.
Astrazeneca, bekend van het Covid-19 vaccin in samenwerking met Oxford University, nam onlangs het biotechbedrijf Alexion over. De aandeelhouders van Alexion ontvangen $60 in cash en 2,12 aandelen van Astrazeneca (genoteerd op Nasdaq) per aandeel dat ze bezitten van Alexion. Dit is samengeteld $175 per aandeel, wat een premie vertegenwoordigt van 45% op de aandelenkoers van Alexion.
Wanneer dit scenario zich ook voltrekt bij Seattle Genetics zal de speculant een enorme winst boeken.
Bij Beursbrink zien we nog enorme kansen in de biotech-sector. We hebben het dan meer bepaald over psilocybine. De meeste mensen zullen dit kennen als de hallucinerende stof uit paddo’s. De stof wordt hiernaast ook gebruik in onderzoeken naar depressiebehandelingen.
Mensen die kampen met een depressie worden meestal behandeld met een antidepressivum. Het effect hiervan is echter meestal maar tijdelijk. Wanneer de dosis wordt afgebouwd heeft de behandeling uiteindelijk niet veel geholpen. Hiernaast heeft een antidepressivum bij 10% tot 30% van de patiënten helemaal geen effect.
Bij psilocybine is er daarentegen bewijs dat een éénmalige dosis de hersenen zodanig kan veranderen dat patiënten zich erna voor een langere tijd of zelfs permanent beter voelen. Door deze positieve effecten is de legalisering in de Verenigde Staten gestart. De staat Oregon heeft de stof inmiddels gelegaliseerd en het ziet ernaar uit dat andere staten zullen volgen.
Marihuana heeft aangetoond hoe snel het kan gaan met een sector. Marihuana werd in de Verenigde Staten en Canada steeds meer gereguleerd waardoor beleggers een enorme interesse kregen in deze sector. Dit zorgde voor spectaculaire rendementen voor beleggers die destijds, net zoals wij, vroeg zijn ingestapt.
Wij denken bij Beursbrink dat psilocybine in de voetsporen kan treden van Marihuana. In het Biotech Ebook speel je in op al deze ontwikkelingen.
Foto: iStock
Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland
Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.