Nederland - 20 oktober 2020 - VS

VS en VK schakelen versnelling hoger in onderhandelingen handelsakkoord

door SVEN VAN GASSE

Tussen het Verenigd Koninkrijk en de Europese Unie is het tot nog toe nog niet gelukt om een overeenkomst te vinden voor een nieuw handelsakkoord. De onderhandelingen met de Verenigde Staten zijn echter ook nog lopende en deze zouden een versnelling hoger geschakeld zijn.

Liz Truss, minister van Internationale Handel van het Verenigd Koninkrijk, verklaarde dinsdag dat er een vijfde onderhandelingsronde tussen de twee landen van start zal zijn. Deze onderhandelingen zullen voornamelijk gericht zijn op goederentarieven.

Een handelsovereenkomst met de Verenigde Staten staat voor het Verenigd Koninkrijk bovenaan het verlanglijstje voor wanneer de transitieperiode in 2021 afloopt. Het land noemde de vrijheid om bilaterale overeenkomsten te sluiten namelijk één van de belangrijkste voordelen van het verlaten van de Europese Unie.

Truss stelt:

De onderhandelingen schakelen een versnelling hoger. We willen een overeenkomst bereiken die goed is voor het hele land en vooruitstrevend is op gebieden als technologie.

Niet te vroeg victorie kraaien

Ondanks de stroom van positieve retoriek over de vooruitzichten van een overeenkomst, is er nog een deadline vastgesteld.

Hiernaast dient Truss ook af te rekenen met de kritiek van de oppositie. Deze suggereert dat een overeenkomst met de Verenigde Staten hand in hand zou gaan met een verlaging van de voedselnormen. Hierdoor zouden Amerikaanse bedrijven toegang kunnen krijgen tot het Britse gezondheidsstelsel.

In de komende twee weken zullen een 40 onderhandelingssessies plaatsvinden, vergeleken met 29 in de vorige ronde.

Het optimisme in het Verenigd Koninkrijk is groot. Een regeringswoordvoerster besluit:

Een ambitieuze deal met de Verenigde Staten zou een besparing van $637 miljoen voor het Verenigd Koninkrijk kunnen betekenen.

Bron: Reuters

Foto: iStock

Korting op alle rapporten en ebooks

PAK DIE DEALS
E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.