Nederland - 3 januari 2022 - Aandelen

Value > growth in 2002

door SVEN VAN GASSE

Vertrouwen op goedkope aandelen om beter te presteren dan aandelen van sneller groeiende groeibedrijven, is al jaren een verliezende tactiek. Verschillende fondsbeheerders verwachten echter dat dit in 2022 zal veranderen, mede dankzij het vooruitzicht van hogere rentetarieven.

De Covid-pandemie heeft de beleggingsvooruitzichten voor een groot deel van 2021 vertroebeld. De MSCI Word Value Index presteerde in de eerste helft van 2021 beter dan zijn groei-tegenhanger toen de uitrol van vaccins versnelde. Dit moedigde beleggers aan dat het economisch herstel verder zou gaan en dat waarde-aandelen zouden outperformen.

Deze aanvankelijke stijging werd echter tenietgedaan door de verspreiding van de deltavariant. Groeiaandelen slaagden er dan weer wel in om te herstellen van hun dieptepunten tegen een achtergrond van een accomoderend beleid van de centrale banken.

Comeback

Er zal echter aan verschillende voorwaarden moeten worden voldaan als deze trend zich effectief wil voltrekken. Een sterk economisch herstel, een strenger optreden tegen techbedrijven en een stijgende inflatie waren in 2021 allemaal aanwezig. Desondanks bereikte waarde-aandelen in november een laagterecord ten opzichte van groei.

Toch hopen beleggers dat na 5 jaar underperformance voor value, het zesde jaar eindelijk voor verandering zal zorgen.

Binnen value zouden sectoren die profiteren van specifieke katalysatoren en hogere winstprognoses het het beste moeten doen, aldus Graham Secker van Morgan Stanley. Hij noemt de auto-industrie en financiële en energiebedrijven als potentiële aandelen voor 2022.

Stephen Dover, strateeg bij Franklin Templeton Investment Institute, stelt:

De versnelling van de inflatie en een snel herstellende vraag kan kansen creëren voor value stocks.

Bron: Yahoo Finance
Foto: iStock

E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.