(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs koerste donderdagochtend aanzienlijk lager. Rond de klok van elf uur verloor de AEX 1,1 procent op 552,20 punten.
Beleggers in Europa kregen vanochtend voor het eerst de kans om te reageren op het rentebesluit van de Federal Reserve en de voorzichtige outlook voor de Amerikaanse economie.
De Federal Reserve liet woensdag na het sluiten van de Europese beurzen weten dat het de rentes bij de nulgrens wil houden tot minstens 2024. Voorzitter Jerome Powell van de Fed zei verder dat overheidsstimuleringen noodzakelijk blijven om het herstel te ondersteunen. Daarbij zijn er veel onzekerheden over het verloop en de duur van de coronacrisis. Powell bleef terughoudend in zijn verwachtingen voor de komende maanden.
“Al met al suggereerde de Fed dat de centrale bank voor nu tevreden is met de huidige marktontwikkelingen en het te bewandelen pad naar herstel”, aldus econoom Bill Diviney van ABN AMRO. “Als de ontwikkelingen verslechteren, dan heeft de Fed nog wat ruimte om in te grijpen.”
“De markten hebben wat meer tijd nodig om de uitspraken van de Fed te verwerken, omdat de boodschap van de centrale bank verre van hawkish was”, voegde marktanalist Naeem Aslam van Ava Trade toe. “Wat we hebben geleerd van eerdere QE-programma’s, is dat beleggers zenuwachtig worden als de Fed haar opkoopprogramma begint terug te schroeven. Een duidelijke tijdlijn hierover ontbreekt.”
“Per saldo betekent het ongewijzigde beleid van de Fed dat de extra vuurkracht van de centrale banken aan het afnemen is”, aldus investment manager Simon Wiersma van ING. “Elke maand zijn er minder mogelijkheden tot meer monetaire stimulering. En daarmee verzwakt een belangrijke steun onder de financiële markten”, aldus Wiersma. “Dat is voor ons ook een belangrijke reden, naast alle (geo)politieke spanningen, om wat voorzichtig te blijven over aandelen.”
De Bank of England besluit vandaag ook over het rentebeleid, maar economen verwachten geen grote veranderingen.
De euro/dollar noteerde op 1,1804. Bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op woensdag bewoog het muntpaar nog op 1,1809 en voorafgaand aan het rentebesluit van de Fed stond er nog 1,1840 op de borden.
De olieprijs daalde licht na de sterke stijging op woensdag. Toen bleek de olievoorraad onverwacht te zijn gedaald in de afgelopen week door toedoen van orkaan Sally, waardoor de olietoevoer tijdelijk stokte.
Stijgers en dalers
Onder de roodgekleurde hoofdfondsen was Unibail-Rodamco-Westfield met 8,4 procent koersverlies de grootste daler. Het vastgoedbedrijf gaat onder meer voor 3,5 miljard euro nieuwe aandelen uitgeven om zijn schulden te verlagen. Volgens Berenberg blijft het de vraag of dit voldoende is voor het vastgoedfonds. Degroof Petercam was een stuk positiever en denkt dat Unibailde balans voldoende zal herstellen.
Financials ING en ABN AMRO verloren 2 tot 3 procent. ABN AMRO liet weten dat de bank gaat samenwerken met de Frans-Duitse financiële dienstverlener ODDO BHF. KBC Securities sprak van een interessante samenwerking.
ArcelorMittal en Adyen wisten zich te onttrekken aan het negatieve sentiment en stegen tot 1 procent.
In de AMX verloor vastgoedfonds Eurocommercial Properties 4,0 procent. Halfgeleidertoeleverancier Besi verloor 2,7 procent. Fugro won juist 5,8 procent.
Onder de kleinere aandelen was vastgoed ook de gebeten hond. Wereldhave daalde 4,6 procent, maar Accell steeg 0,6 procent.
Het lokaal genoteerde Beter Bed steeg 6,0 procent.
Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999
© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.
Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Europa
Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.