Nederland - 14 december 2021 - EV

Toyota pompt $35 miljard in elektrische wagens

door SVEN VAN GASSE

Toyota gaat meer dan $35 miljard in elektrische auto’s investeren. Hiermee probeert het bedrijf de achterstand op andere autofabrikanten wereldwijd in te lopen in de race naar schonere auto’s.

Een groot deel van het geld zal gaan naar batterijen zelf. De grootste autobouwer ter wereld investeert $4,4 miljard in de technologie, bovenop de $13,2 miljard die eerder werd aangekondigd.

Toyota verkoopt momenteel slechts een paar duizend elektrische wagens op batterijen per jaar. Het is nu van plan om tegen 2030 maar liefst 30 nieuwe modellen op de markt te brengen, met als doel tegen 2030 3,5 miljoen van dergelijke voertuigen per jaar te verkopen. Dit zou meer dan een derde zijn van de verkoop van het bedrijf vorig boekjaar. In dat jaar verkocht Toyota ongeveer 9 miljoen voertuigen.

Inhaalbeweging

Toyota is een pionier op het gebied van hybride voertuigen en zelfs voertuigen die op waterstof-brandstofcellen rijden. Op de markt van volledig elektrische wagens begeeft Toyota zich echter veel trager dan sommige andere grote autofabrikanten.

Elektrische voertuigen, waaronder hybride en brandstofcelauto’s, waren goed voor bijna 28% van de omzet van het bedrijf in de eerste 9 maanden van 2021. Elektrische voertuigen op batterijen vormden slechts een klein onderdeel van de totale verkoop, namelijk 0,1%.

In het begin van de jaren 2000 werd één van Toyota’s meest herkenbare hybride modellen, de Prius, met dezelfde opwinding ontvangen als nu voor Tesla-modellen. Andere autofabrikanten werden bekritiseerd omdat ze in die tijd geen soortgelijke modellen maakten. Bijna 20 jaar na de sensatie is het echter Toyota dat een inhaalbeweging moet maken op het gebied van volledig elektrische auto’ en SUV’s.

Maar de concurrentie in de sector wordt steviger. Vorige week kondigde Volkswagen nog aan dat het zijn budget voor elektrische voertuigen zou optrekken tot $100 miljard. De Duitse gigant, die al geruime tijd gelijke tred houdt met Toyota in de wereldwijde verkoop, verklaarde ook dat het hoopte dat 25% van zijn wereldwijde autoverkoop elektrisch zou zijn tegen het einde van 2026.

Bron: CNN
Foto: iStock

E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.