Nederland - 16 november 2021 - hydrogen

Toyota gokt op waterstof

door SVEN VAN GASSE

Terwijl de meeste autobouwers volop inzetten op elektrische auto’s, lijkt Toyota haar geld te zetten op waterstof. Volgens CEO Akio Toyoda zouden wagens op waterstof ervoor kunnen zorgen dat miljoenen jobs in de auto-industrie behouden blijven.

Toyoda racete onlangs in een kleurrijke Toyota Yaris die werd aangedreven door een omgebouwde Corolla-verbrandingsmotor die op waterstof liep. Door een dergelijke krachtbron levensvatbaar te maken, zouden verbrandingsmotoren kunnen blijven draaien in een koolstofvrije wereld.

Volgens Toyota is een groot deel van de wereld nog niet klaar voor een overschakeling op elektrische voertuigen. Om deze reden zet de grootste autobouwer ter wereld ook in op voertuigen die aangedreven worden op waterstof.

Moeilijke technologie

Hoewel voertuigen op waterstof zeker een groot potentieel hebben, zijn er nog enkele zaken die opgelost moeten worden voordat deze voertuigen op grote schaal verdeeld kunnen worden.

Een probleem is dat de motor niet volledig koolstofvrij is en dus niet kan worden geclassificeerd als uitstootvrij. Hoewel het bijproduct van de verbranding van waterstof en zuurstof water is, verbrandt er ook een kleine hoeveelheid metaal van de motor. Dit resulteert in ongeveer 2% van de uitstoot van een benzinemotor, wat uiteraard weinig is maar niet 0.

Auto’s op waterstof hebben ook omvangrijke druktanks nodig voor hun brandstof. Een groot deel van de achterbank van de waterstofauto van Toyota werd in beslag genomen door brandstoftanks die de achterruit blokkeerden. Hierdoor zijn er zorgen over de veiligheid.

Bron: CNBC
Foto: iStock

E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.