Nederland - 27 juli 2021 - Earnings

Tesla boekt recordwinst

door SVEN VAN GASSE

Tesla maakt vorderingen in zijn transformatie van schamele startup tot een volwassen autoproducent. Op maandag, na de sluiting van de beurs, kwam het bedrijf met zijn kwartaalresultaten en deze waren aanzienlijk beter dan analisten hadden voorspeld.

De elektrische autobouwer boekte in het tweede kwartaal een recordwinst van $1,1 miljard. Dat is meer dan het dubbele van de $438 miljoen die het in het eerste kwartaal verdiende en meer dan 10 keer het resultaat dat het bedrijf een jaar geleden rapporteerde.

De goede cijfers waren het resultaat van de verkoop van meer dan 200 000 voertuigen, wat een absoluut record is. Hiernaast verlaagde Tesla de kosten in zijn fabrieken waardoor de operationele marge steeg tot 11%, vergelijkbaar met concurrenten als General Motors.

Tesla haalde ook $354 miljoen uit de verkoop van emissierechten die ze verkopen aan andere autofabrikanten om aan de milieunormen te voldoen en hoge boetes te vermijden. Het bedrijf was echter wel veel minder afhankelijk van deze inkomsten dan in het verleden.

Moeilijke maanden

Ondanks de puike resultaten zouden de komende maanden nog erg moeilijk kunnen worden, waardoor de marktwaarde van $620 miljard onder druk komt te staan. Door deze torenhoge waardering wordt er perfectie verwacht en is er geen ruimte voor fouten.

Volgens Ryan Brinkman, analist bij JPMorgan, zijn er echter aanwijzingen dat de komende maanden zeker niet perfect zullen verlopen.

CEO Elon Musk waarschuwde onder andere dat het tekort aan computerchips, dat op de hele auto-industrie weegt, uiteindelijk ook voor problemen bij Tesla zal zorgen. Tesla kan immers maar zoveel auto’s maken als het aantal chips waar het bedrijf toegang tot heeft.

Hiernaast heeft Tesla de plannen voor een semi-tractor truck uitgesteld tot 2022 vanwege de beperkte beschikbaarheid van batterijcellen en de wereldwijde uitdagingen in de toeleveringsketen.

Het bedrijf gaf ook aan dat het zijn debuut van de elektrische pick-uptruck uitstelt om te focussen op de bouw van nieuwe fabrieken in Texas en Berlijn. Deze uitgebreide capaciteit is belangrijk nu meer concurrenten elektrische wagens produceren, wat een forse hap uit het marktaandeel van Tesla zou kunnen nemen.

Bron: CNN

Foto: iStock

E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.