Nederland - 20 februari 2023 - Beursbrink
door STIJN

Techaandelen zullen inboeten op momentum

Aandelen van techbedrijven, denk bv. aan Meta, Alphabet, Apple, worden op dit moment door de markten geherevalueerd. Was de sterke stijging tijdens de pandemie wel terecht en komt er opnieuw zulke marktevolutie? Volgens strateeg Peter Tchir zijn techaandelen hun momentum kwijt.

De sterke stijging van technologieaandelen tijdens de coronapandemie was op zijn minst indrukwekkend te noemen. Met rendementen van 100 tot 200 procent waren dit de koplopers op de Amerikaanse beurzen. Maar dit segment wordt geherevalueerd door beleggers en investeerders. Was de stijging terecht en gebaseerd op fundamentele zaken?

Travelcard

Peter Tchir, hoofdstrateeg bij Academy Securities, is van mening dat de opwaartse beweging te groot was en dat techaandelen een paar stapjes zullen terugnemen. Dat stelt Tchir in een gesprek met YahooFinance. Het financiële klimaat van goedkoop geld heeft volgens hem plaatsgemaakt voor strenge centrale banken en hogere rentetarieven.

I think what we’re experiencing is that we took five steps forward in [the tech] industry, and now we’re going to take two steps back.

Artificiële intelligentie

Eén segment binnen de technologiesector blijft echter wel doorstomen, namelijk artificiële intelligentie. Maar Tchir is sceptisch en vreest dat er sprake is van een hype die momenteel dergelijke aandelen de hoogte instuurt. Er zijn tevens risico’s aan verbonden, zoals Alphabet’s Google heeft ondervonden.

It doesn’t feel like the barriers to entry are that high. Clearly, we saw the other day— I think it was Google — their AI disappointed, and all of a sudden, their stock got hit very hard. So, too much is being built into AI right now.

Volgens de strateeg gaan niet alleen techaandelen een paar stappen terugzetten. Hij waarschuwt dat, als de economie in een recessie tuimelt, de brede markt hier onder zal lijden. Consumenten spenderen volgens hem niet zoveel als men denkt en bedrijven zitten nog altijd met teveel kosten die op hun resultaten wegen. De druk op de markten neemt toe.

Bronnen: Alexandra Garfinkle – Yahoo Finance

Foto: Tec_estromberg – FlickrCC BY 4.0

Gerelateerd
E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.