Nederland - 24 maart 2021 - Aandelen

Amerikaanse rente kan nog makkelijk naar 2% stijgen

door SVEN VAN GASSE

Sinds augustus vorig jaar is de de Amerikaanse rente op tienjarige schatkistcertificaten flink aan het stijgen. Dit zorgt voor onrust bij veel groeibedrijven. De rente staat nu op 1,62%, maar verschillende analisten geloven de stijging op de korte termijn nog makkelijk door kan zetten naar 2%.

Een hogere rente is slecht voor de meeste groeibedrijven, omdat deze bedrijven het meestal een hogere schuld hebben om alle groei te bekostigen. Een hogere rente neemt dan direct een hap uit de winst van deze bedrijven.

Rente nog makkelijk naar 2%

Jurrien Timmer van Fidelity Investments denkt bijvoorbeeld dat de rente nog makkelijk hoger kan. Hij gelooft dat 2% nog zeker haalbaar is. Daarna voorziet hij overigens geen stijging meer. En hoewel we zien dat bepaalde aandelen niet baten bij deze stijging, voorziet Timmer geen onrust op de financiële markten.

Naast Timmer gelooft ook David Bailin, CIO bij Citi Private Bank, dat de rente naar een zelfde niveau zal stijgen. Ook wij denken dat de rente het niveau van 2% kan gaan halen. Dat behandelden we vorige week in het begin van deze video:

 

Ondanks dat groeiaandelen worden geraakt, zien we dus dat de Amerikaanse Dow Jones (met meer waarde aandelen) wel weet te stijgen. Zoals Timmer ook zei, zien we geen paniek op de beurzen. Want die zette recent nog gewoon recordkoersen neer.

Waarde versus groei

Groeiaandelen zitten in de hoek waar de hardste klappen vallen als de rente stijgt.  Een hogere inflatie en rentetarieven hollen immers de toekomstige winsten van op groeigerichte bedrijven uit.

Value-aandelen hebben dan weer minder last van een stijgende rente. Deze aandelen moeten het van “het huidige moment” hebben waardoor de toekomstverwachtingen voor hen minder doorslaggevend zijn.

Ook dit effect is duidelijk te merken op de aandelenmarkten. De Nasdaq Composite, die voornamelijk bestaat ui technologische groeibedrijven, is de Dow Jones al enkele weken aan het underperformen. Wanneer de rentestijging nog veder zal doorzetten, zal de outperformance van value-aandelen zich nog duidelijker laten aftekenen.

Bron: CNBC

Foto: iStock

E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.