Nederland - 15 september 2020 - Economie

“Stijgende overheidsschuld is een zeer ernstige zaak”

door SVEN VAN GASSE

Overheden over de hele wereld hebben hun uitgaven buitengewoon verhoogd om hun economieën te ondersteunen die hard getroffen zijn door de Covid-19 pandemie. Volgens Tharman Shanmugaratnam, economisch en financieel expert, zal het terugdringen van deze oplopende schulden één van de grootste uitdagingen van het volgende decennium worden.

Sommige overheden moeten meer geld gaan lenen om hun economieën te ondersteunen. Hierdoor zullen hun schulden in een hoger tempo oplopen. Hoewel het lenen een goede strategie is wanneer de economie wordt geconfronteerd met een crisis, zal het zeer uitdagend worden om deze schulden uiteindelijk weg te werken.

Tharman Shanmugaratnam stelt:

De overheden moeten goed in de gaten houden of de schulden die ze nu aangaan op lange termijn wel duurzaam zijn.

Geen inflatie en trage groei

Shanmugaratnam voegt hieraan toe dat de verhoogde schuldenlast die veel landen zullen bereiken, niet kan vol te houden zijn zonder de groei te schaden. De huidige economieën kunnen – in tegenstelling tot deze in de periode na de Tweede Wereldoorlog – niet langer rekenen op een snelle economische groei en inflatie om de schuldenlast terug te dringen.

Een snelle groei is niet mogelijk in vergrijzende samenlevingen waar de productiviteitsgroei veel lager is dan voorheen. In deze samenlevingen zal een hoge inflatie ook niet getolereerd worden. Inflatie is goed in jonge samenlevingen waar de inkomens van iedereen stijgen en dit is nu niet het geval.

Fiscale hervormingen

Bovendien zal de huidige ultralage rente op een gegeven moment naar een normaler niveau stijgen. Dit zal de kosten van schuldfinanciering verhogen.

De regeringen moeten dus een manier vinden om hun begroting in evenwicht te brengen en de economie te laten groeien zonder het begrotingstekort simpelweg uit te breiden.

Volgens Shanmugaratnam is dit een zeer ernstige zaak. Er gaan fiscale hervormingen nodig zijn om te bezuinigen op de uitgaven maar ook om de inkomsten te verhogen zonder dat deze de groei in de weg komen te staan.

Een gedeelte van de oplossing is het stimuleren particuliere investeringen door de overheid. De productiviteitsgroei wordt hierdoor gestimuleerd en de seculiere stagnatie zal aangepakt worden.

Stimuleer particuliere investeringen.

Bron: CNBC

Foto: iStock

E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.