Nederland - 22 september 2020 - UK

“Stijgend aantal Covid-19 besmettingen zal Britse economie schaden”

door SVEN VAN GASSE

Andrew Bailey, gouverneur van Bank of England, waarschuwde dat de escalerende Covid-19 besmettingen de vooruitzichten voor de Britse economie bedreigen. Hiernaast drukte hij ook het gerucht, dat de centrale bank de rentetarieven op korte termijn negatief zou maken, de kop in.

Groot-Brittannië wordt opnieuw hard getroffen door het Covid-19 virus. Zowel het aantal besmettingen als het aantal ziekenhuisopnames is in snel tempo aan het stijgen.

Het ziet ernaar uit dat het land nieuwe beperkingen voor haar inwoners zal opleggen. Eén van de maatregelen zou de sluiting van cafés om 22 uur omvatten. De cafés die het al bijzonder moeilijk hadden, zullen deze nieuwe klap misschien niet meer te boven komen.

Vorige week was Bank of England nog tamelijk positief. Ze verklaarden dat de economie zich sneller had hersteld dan ze in augustus hadden verwachten. De heropleving van het virus zal het verdere herstel waarschijnlijk in de weg komen te staan.

Bailey stelt:

We zien helaas een snellere en grotere terugkeer van het Covid-19 virus. Dit versterkt duidelijk de neerwaartse risico’s in onze voorspellingen.

Negatieve rentetarieven

Bank of England verklaarde vorige week dat ze zouden onderzoeken hoe ze de rentetarieven in de praktijk negatief kon maken.

Sommige deelnemers op de financiële markten lazen dit als een signaal dat Bank of England enthousiaster wordt over negatieve rentetarieven en dat zij deze optie ook echt overwegen.
Deze stelling drukt Bailey echter de kop in:

Het impliceert niets over de kans voor het gebruik van negatieve rentetarieven. We hebben gewoon gekeken naar de mogelijkheden om de rente verder te verlagen en met name negatieve rente.

De centrale banken van Japan en de eurozone hebben de rentetarieven al tot onder nul verlaagd. Hierdoor worden banken aangemoedigd om leningen te verstrekken in plaats van cash aan te houden. De effectiviteit hangt echter af van de structuur van het banksysteem en de timing van de maatregel. Het is dus geen garantie dat dit zou werken voor Groot-Brittannië.

Bron: Reuters

Foto: iStock

E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.