Nederland - 6 juli 2024 - Aandelen
door AMY YASSIM

Sterke winsten sturen Japanse aandelen naar nieuwe records

De Japanse aandelenmarkt blijft in 2024 indruk maken, met de Nikkei en de Topix die deze week nieuwe recordhoogtes bereikten. De Nikkei doorbrak eerder al het hoogtepunt van 1989 en steeg deze week opnieuw tot een all-time closing high. Er wordt gewezen naar sterke bedrijfswinsten als oorzaak van de recordhoogtes.

In de volgende grafiek zien we het koersverloop van Nikkei:

— Ook de markt analyseren via TradingView grafieken? Check deze link! —

Impact van sterke bedrijfswinsten op de rally

Deskundigen zoals Jesper Koll van Monex Group wijzen op sterke bedrijfswinsten als motor achter deze rally. Koll voorspelt een forse groei van 35% in bedrijfswinsten over de komende twee jaar, gedreven door stijgende omzetten.

Hij benadrukt de impact van recente loonsverhogingen door Japan’s grootste vakbond, die volgens hem de winstgroei verder zullen stimuleren. Koll gaf aan:

“Bedrijvend Japan profiteert nu van tientallen jaren operationele herstructurering. Break-even punten liggen op een historisch laag niveau, dus zelfs minimale stijgingen in de omzet leiden tot explosieve winstgroei.”

Japanse bedrijven voerden dit jaar de grootste loonsverhogingen in 33 jaar door, volgens vakbond Rengo. De maandlonen voor vakbondsmedewerkers stijgen gemiddeld met 5,1% tot maart 2025.

Jesper Koll benadrukt dat deze stijgingen moeten samengaan met toenemende omzet. Hij noemt Japan een bastion van stabiliteit, gesteund door consistent monetair, fiscaal en regelgevend beleid.

— Lees ook:  Zó investeer je in hoge dividendaandelen

Sterke bedrijfswinsten of nieuwe kapitaalinstroom noodzakelijk

Analisten van Nomura waarschuwen echter dat de huidige stijgingen mogelijk niet op lange termijn houdbaar zijn. Ze suggereren dat verrassend sterke bedrijfswinsten of nieuwe kapitaalinstroom noodzakelijk zijn om het momentum te handhaven.

De analisten gaven het volgende aan:

“Deze snelle winsten kunnen duurzaam worden als bedrijfswinsten in het tweede kwartaal positief verrassen.”

— Lees ook: De handleiding over aandelen kopen

Bron: CNBC
Foto: iStock


Dit artikel is geen beleggingsadvies. Het is geen gepersonaliseerde aanbeveling. Het bevat algemene informatie, op basis waarvan u (op eigen verantwoordelijkheid en voor eigen rekening en risico) beslissingen kunt nemen. BeursBrink raadt u aan om zelf advies in te winnen bij derden.

Tenzij anders vermeld, zullen wij dit artikel niet actualiseren. Het kan dus goed zijn dat de inhoud van dit artikel bij latere lezing is achterhaald door de actualiteiten en de ontwikkelingen. Het kan ook zijn dat met een bepaald aspect in het artikel geen rekening is gehouden. Hoewel BeursBrink zorgvuldigheid betracht, kan het ook voorkomen dat er onvolkomenheden in het artikel staan.

U bent zelf verantwoordelijk voor uw beleggingsbeslissing(en).

Aan het rapport en de inhoud ervan kunnen ook geen rechten worden ontleend. Het artikel is gebaseerd op aannames en vormt geen enkele garantie voor een bepaalde ontwikkeling of resultaat. BeursBrink is nooit aansprakelijk voor gebruik van dit artikel of de daarin opgenomen informatie.

Beleggen brengt grote risico’s en kosten met zich mee. U kunt uw inleg of een deel ervan verliezen. De waarde van uw belegging kan fluctueren. In zijn algemeenheid wijst BeursBrink erop dat het niet verstandig is om te beleggen met geld wat u nodig heeft om te kunnen voorzien in uw dagelijkse voorzieningen. In het verleden behaalde resultaten bieden voorts geen garantie voor de toekomst.

BeursBrink is niet verantwoordelijk voor de inhoud en/of juistheid van teksten, afbeeldingen of hyperlinks die door derden worden geplaatst in het artikel. Evenmin is BeursBrink verantwoordelijk voor informatie en/of berichten die door gebruikers van het artikel via internet verzonden worden.

Gerelateerd
E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.