Nederland - 20 februari 2022 - Earnings

Sterk winstseizoen kalmeert beleggers niet

door SVEN VAN GASSE

De meeste resultaten voor eind 2021 zijn bekendgemaakt. Over het algemeen zagen deze er solide uit. Dit was echter niet genoeg om nerveuze beleggers te kalmeren. Beleggers maken zich zorgen over de inflatie, de Federal Reserve en een mogelijke Russische invasie in Oekraïne die de energievoorziening zou kunnen verstoren.

Volgens The Earning Scout zal de winstgroei van S&P 500 bedrijven in het vierde kwartaal van 2021 28% bedragen ten opzichte van een jaar geleden. Dit is ruim boven het driejaarlijkse gemiddelde.

Door de verwachte sterke resultaten moest het winstseizoen ervoor zorgen dat de zure stemming op Wall Street opnieuw werd omgebogen naar positivisme. Uiteindelijk bleek dit slechts een afleiding te zijn van de “echte” belangrijke onderwerpen van dit moment.

Fed, inflatie en Oekraïne

Beleggers hebben deze winsten grotendeels van de hand gewezen en zijn in plaats daarvan afgegaan op de onzekerheid over de toekomst. Op dit moment draait alles om de inflatiecijfers, de acties van de Federal Reserve en de oplopende spanningen tussen Rusland en Oekraïne.

De meeste beleggers zijn het er nu over eens dat de Federal Reserve achterloopt bij het bestrijden van de inflatie. Zij verwachten daarom dat de centrale bank bij haar volgende vergadering krachtig zal ingrijpen. Hoe krachtig de Federal Reserve zal optreden, blijft echter koffiedik kijken.

Dan is er nog de situatie aan de Oekraïense grens. Terwijl beleggers de afgelopen jaren de neiging hadden om geopolitieke problemen te negeren, is dat de afgelopen weken veranderd. Volgens David Coombs van Rathbones zouden de oplopende spanningen grotendeels genegeerd worden als deze zich 18 maanden of 2 jaar geleden hadden voorgedaan. Nu is dit echter wel een reden tot pessimisme, vooral vanwege de invloedrijke rol van Rusland als olie- en gasleverancier.

Bron: CNN
Foto: iStock

E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.