Nederland - 15 november 2021 - Aandelen

Steeds meer bedrijven splitsen op

door SVEN VAN GASSE

Opsplitsen lijkt de nieuwste rage geworden voor gigantische wereldbedrijven. Johnson & Johnson, Toshiba en GE kondigden deze week plannen aan om zich op te splitsen in meerdere entiteiten. Volgens analisten is de trend nog maar net begonnen.

Conglomeraten zijn groot en log. Wall Street haat ze omdat het niet precies weet hoe ze deze bedrijven moeten waarderen. CEO’s en raden van bestuur lijken dit stilaan te begrijpen.

De opsplitsing van J&J in twee bedrijven – één voor consumentenproducten en een ander voor geneesmiddelen en medische apparatuur – is de jongste shakeup in de gezondheidssector. Veel andere farmaceutische bedrijven waaronder Pfizer en Merck hebben in de afgelopen jaren reeds grote divisies afgesplitst of zijn van plan dit te doen.

Beleggers zijn bereid een hogere prijs te betalen voor snelgroeiende bedrijven in healthcare en biotech dan voor generieke geneesmiddelen en merkproducten. Zoals de afsplitsingen van Toshiba en GE echter aantonen, blijven deze niet beperkt tot de gezondheidssector.

Liz Young van SoFi stelt:

Sometimes you have to break it down to build it back up.

Splitsingsgolf

Steeds meer grote bedrijven over de hele wereld in allerlei sectoren beslissen om hun bedrijf op te splitsen. Een voordeel van een spin-off is het feit dat een bedrijf meer autonomie kan krijgen om zakenrelaties aan te knopen die strategisch niet zo zinvol waren, wanneer zij deel uitmaakten van een groot conglomeraat.

Techgigant Dell heeft onlangs zijn cloudbedrijf VMWare afgesplitst en omgevormd tot een volledig apart bedrijf. Retailer L Brands heeft zich dan weer opgesplitst in twee bedrijven: Bath & Body Works en Victoria’s Secret.

IBM heeft zijn afdeling voor informatietechnologiediensten afgesplitst in een nieuw bedrijf met de naam Kyndryl. Als gevolg daarvan heeft Kyndryl nu meer flexibiliteit om joint ventures aan te gaan met cloud-concurrenten van IBM. Zo kondigde Kyndryl vrijdag een deal aan met Microsoft.

Bron: CNN
Foto: iStock

E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.