Nederland - 5 september 2021 - Economie

“Stagflatie is de grootste bedreiging voor het Europese herstel”

door SVEN VAN GASSE

Hoewel de Europese economie reeds een indrukwekkend herstel heeft laten zien, zijn echter nog niet alle problemen van de baan. Volgens Mario Monti, voormalig premier van Italië, is stagflatie de grootste bedreiging voor het Europese herstel.

Monti verwacht dat het enorme accomoderende beleid door centrale banken en de fiscale stimulusmaatregelen van centrale banken zullen zorgen voor een verhoogde inflatie. Tegelijkertijd zijn er volgens Monti een aantal beperkingen waardoor de productie niet zo makkelijk zou kunnen verhoogd worden.

In deze omstandigheden wordt dan over het algemeen over stagflatie gesproken. Bij stagflatie is de inflatie hoog maar is de economische groei vertraagd en is er een hoog werkloosheidscijfer.

Verglijkbaar met jaren ‘70

Naast een bezorgdheid over stagflatie zijn er nog andere zaken waardoor het Europese herstel verstoord zou kunnen geraken. Men maakt zich zorgen over het effect van de problemen met de supply chain vanuit Azië op de verwerkende industrie in Europa en over het feit dat hogere lonen de inflatiedruk kunnen aanwakkeren.

Monti vertelde aan CNBC dat economieën wereldwijd, en dus niet enkel in Europa, te maken zouden kunnen krijgen met elementen van stagflatie. Deze situatie zou te vergelijken zijn met deze in de jaren ‘70 toen dit fenomeen in veel landen werd waargenomen.

Volgens Monti zal het daarom zeer belangrijk zijn om de overgang van een noodzakelijke overvloed aan monetaire en financiële steun naar een meer normale situatie, verstandig en op een gecoördineerde wijze te beheren.

Bron: CNBC

Foto: iStock

E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.