Europa - 18 maart 2020 - Beursbrink

Staatsobligaties goedkoper door verwacht aanbod

door REDACTIE BEURSBRINK

(ABM FN-Dow Jones) De rendementen op de markten voor staatsobligaties stijgen zowel in Europa als de Verenigde Staten, na de sterke verlaging van de monetaire beleidsrente door de Federal Reserve in de afgelopen weken, en de aankondiging en verwachting van grootschalige stimuleringsprogramma’s van overheden, die het aanbod aan veilige staatsleningen naar verwachting zullen laten stijgen.

De tienjarige Duitse bund doet een rendement van 0,30 procent negatief, wat 14 basispunten hoger is dan een dag eerder. De rente op de Italiaanse tienjarige staatsleningen stijgt 20 basispunten naar 2,57 procent. De rente op tienjarige Amerikaanse Treasuries stijgt van 7,48 naar 9,97 basispunten, ofwel ruim een derde meer rendement.

“Wanneer de aandelenmarkten omlaag gaan en de kapitaalmarktrente daalt, zie je normaal gesproken dat de obligaties hun bufferende functie vervullen en meer waard worden”, aldus chief investment officer Lukas Daalder van BlackRock Nederland tegen ABM Financial News.

Dat is nu niet het geval. Als wordt gekeken naar de tienjarige Amerikaanse staatsleningen: de rentestijging daar heeft te maken met geruchten dat er een agressief overheidspakket in de maak is, met stimuleringen ter waarde van 1.250 miljard dollar, meent de beleggingsspecialist. “Dat zou ongeveer 6 procent van het bbp zijn en is tamelijk massief”, aldus Daalder.

Dat leidt tot de verwachting dat er meer schuld naar de markt komt: veel aanbod van nieuwe staatsobligaties, die zullen moeten worden gekocht door marktpartijen. Dit ruimere aanbod laat de prijzen dalen en de rendementen stijgen.

Daarnaast denkt Daalder dat er een overreactie is geweest van de Amerikaanse tienjaarsrente, die twee weken geleden instortte in een ongekend tempo, in reactie op de sell-off op de aandelenmarkten. “Die beweging was correct, maar te sterk”. Zo stond de dertigjaarsrente lager dan de kerninflatie, wat volgens Daalder nog nooit is voorgekomen.

In Europa spelen ook twee dingen een rol: ten eerste de ‘slip of the tongue’ van voorzitter Christine Lagarde van de Europese Centrale Bank, die zei dat het niet de taak van de ECB is om de risico-opslagen op staatsleningen laag te houden. Daarmee ondermijnde ze de beroemde ‘whatever it takes’-belofte van Mario Draghi, om de eurozone bij elkaar te houden en staatsleningen betaalbaar te houden voor lidstaten in tijdens van crisis en speculatie op wanbetaling. Hoewel Lagarde haar woorden later nuanceerde, is daar toch iets van blijven hangen in de markt, denkt Daalder. Europese staatsleningen worden hierdoor weer wat risicovoller.

Daarnaast zal er ook in Europa veel meer aanbod komen van veilige staatsleningen, omdat overheden massale stimuleringsprogramma’s hebben aangekondigd of zullen aankondigen. Ook dat drukt de koersen en laat de rendementen op Europese staatsleningen stijgen.

Dit aanbod werkt in tegengestelde richting als het ECB-programma om staatsleningen en andere obligaties op te kopen. Overigens weerhoudt niets de ECB ervan om dit programma weer sterk uit te breiden, als het aanbod sterk stijgt, zegt Daalder. Die speculatie zou straks weer de rente kunnen drukken, maar momenteel overheerst de verwachting van een groter aanbod.

Bijstellen portefeuilles

Daalder ziet nog niet veel signalen dat klanten obligaties verkopen omdat ze denken dat het een goed moment is om meer in aandelen te springen, nu die koersen zeer sterk gedaald zijn. Wat nog wel een rol kan spelen, volgens de CIO, is dat sommige institutionele beleggers hun portefeuilles moeten aanpassen, omdat aandelen door de koersdalingen een te kleine percentage van de totale portefeuille uitmaken, en de obligaties door de koersstijgingen juist een te groot percentage. Hiervoor heeft hij als vermogensbeheerder bij BlackRock echter nog geen concrete aanwijzingen.

Tegelijkertijd denkt Daalder dat de aandelenmarkt wel veel interessanter is geworden, door de recente koersdalingen, omdat de risico’s nu beter worden ingeprijsd dan voorheen. “Dat betekent niet dat de risico’s weg zijn, integendeel, en ik zal ook de laatste zijn om de bodembel te luiden. Maar je wordt nu wel beter gecompenseerd voor de risico’s.”

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

E-mail icon

Aandelen nieuws Europa

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Europa

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.