Nederland - 5 januari 2022 - Azië

“Spanningen tussen VS en China zijn grootste risico voor Azië in 2022”

door SVEN VAN GASSE

De spanningen tussen de Verenigde Staten zijn de laatste jaren steeds hoger opgelopen. Volgens D.J. Peterson, voorzitter van Longview Global Advisors, is de gespannen relatie tussen de twee landen dan ook het belangrijkste risico voor Azië in het komende jaar.

Een belangrijk twistpunt is de kwestie over Taiwan. China eist Taiwan op als deel van zijn eigen grondgebied en heeft druk uitgeoefend op het democratische eiland om zijn heerschappij te aanvaarden. Peking ziet elke stap van Washington ten aanzien van Taiwan echter als negatief en een inbreuk op zijn belangen.

Hiernaast heeft president Joe Biden eind vorig jaar een defensiewet ondertekend die bekendstaat als de National Defense Authorization Act voor 2022. Volgens Peterson heeft dit de relatie tussen de 2 landen verder uitgehold. De wet bevat verschillende bepaling die Peking niet aanstaan, waaronder deze toenaderingen tot Taiwan. Elke toenadering van welk land dan ook tot Taiwan wordt gezien als een “zero sum” verlies voor Peking en daar wordt zeer hard op gereageerd.

Olympische Spelen

Peterson benadrukte hiernaast dat China veel van zijn partners in Azië geschokt heeft en dat de komende Olympische Winterspelen in Peking van groot belang zullen zijn voor het imago van China op het wereldtoneel.

In december kondigde de Verenigde Staten nog een diplomatieke boycot aan van deze Olympische Winterspelen wegens schendingen van de mensenrechten. Hoewel de Amerikaanse atleten nog steeds zullen deelnemen, zal de regering-Biden geen officiële vertegenwoordiging naar de Spelen sturen.

Het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken veroordeelde de actie. Het noemde deze actie een aanfluiting van de Olympische geest en zei dat Peking noodzakelijke en resolute tegenmaatregelen zal nemen.

Peterson besluit:

De Olympische Spelen zullen een zeer interessant verhaal worden.

Bron: CNBC
Foto: iStock

E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.