Nederland - 9 oktober 2021 - ruimtevaart

SpaceX is $100 miljard waard

door SVEN VAN GASSE

Naast Tesla heeft Elon Musk nog enkele andere bedrijven. Mogelijk het bekendste bedrijf is SpaceX, dat zich specialiseert in ruimtetransport. De waardering van SpaceX heeft deze week de kaap van $100 miljard doorbroken na een aangekondigde aandelenverkoop door bestaande investeerders.

SpaceX heeft een overeenkomst met nieuwe en bestaande investeerders om tot $755 miljoen aan aandelen te verkopen van insiders tegen een prijs van $560 per aandeel, aldus ingewijden. Hierdoor wordt de waardering van het bedrijf opgetrokken tot $100,3 miljard.

De nieuwe aandelenprijs betekent een stijging van 33% ten opzichte van de laatste waardering van SpaceX. In februari was de prijs van een aandeel nog $420 waardoor het bedrijf een waardering had van $74 miljard.

Door de nieuwe waardering behoort SpaceX nu tot het selecte groepje van particuliere “centicorns” of “hectocorns”. Dit zijn particuliere bedrijven met een waarde van meer dan $100 miljard, naar analogie met een bedrijf dat meer dan $1 miljard waard is, dewelke een unicorn wordt genoemd.

Starship en Starlink

Volgens CB Insights is SpaceX nu het tweede meest waardevolle private bedrijf ter wereld. Het springt voorbij fintechbedrijf Stripe maar blijft wel nog achter het Chinese Bytedance, dat vooral bekend is voor het immens populaire TikTok.

De waardering van het bedrijf is de laatste paar jaar sterk gestegen doordat SpaceX miljarden heeft opgehaald om de werkzaamheden aan twee kapitaalintensieve projecten te financieren: Starship en Starlink.

Starship is de enrome raket die SpaceX ontwikkelt om goederen en mensen te lanceren op missies naar de maan en mars. Het bedrijf test prototypes in een faciliteit in Texas en heeft reeds meerdere korte testvluchten ondernomen. Het bereiken van een baan om de aarde is de volgende stap in het testen van de raket.

Starlink is het plan van het bedrijf om een onderling verbonden internetnetwerk te bouwen met duizenden satellieten. Hierdoor zouden consumenten overal op de planeet toegang moeten krijgen tot hogesnelheidsinternet. SpaceX heeft tot nu toe 1 740 Starlink-satellieten gelanceerd. Het netwerk heeft meer dan 100 000 gebruikers in 14 verschillende landen.

Bron: CNBC
Foto: iStock

E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.