(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs maakt woensdag een pas op de plaats, hoewel marktvorsers hadden gerekend op een stijging nadat Catalonië de harde taal over het afscheiden van Spanje matigde en de dialoog met Madrid op gang wil brengen.
De AEX handelde vlak op 541,25 punten. In tegenstelling tot de Amsterdamse beurs ging de hoofdgraadmeter in Madrid 1,3 procent hoger.
Sales trader Albert Buysing Damste van ING sprak van “wat opluchting” in Spanje. Dit heeft evenwel weinig impact op de rest van de Europese beurzen, omdat de heersende gedachte volgens de handelaar was “dat het niet zo’n vaart zou lopen” met het afsplitsen van Catalonië. “We zijn er echter nog niet”, waarschuwde Buysing Damste.
Verder wees analist Corne van Zeijl van Actiam er op dat de risicopremie op Spaanse obligaties in vergelijking tot de Duitse Bund daalt, waarmee de premie grofweg weer in lijn is met die van voor het referendum over de Catalaanse onafhankelijkheid.
De euro/dollar werd verhandeld op 1,1818, waar dit dinsdagavond bij het sluiten van Wall Street 1,1813 was.
Olie werd woensdag iets duurder. Vanwege de viering van Columbus Day afgelopen maandag, staan er vanmiddag geen olievoorraden in Amerika op de agenda. Die zijn verplaatst naar donderdag.
Vanavond worden de notulen van de laatste rentevergadering van de Amerikaanse Federal Reserve gepubliceerd. “Het belangrijke event op macrofront”, aldus Buysing Damste, wijzend op de voor rest vrijwel lege macro-agenda. Heel veel verrassingen voorzien de sales trader vanavond niet. De markt rekent voor circa 90 procent op een renteverhoging door de Fed in december dit jaar en als de notulen op een dergelijke verhoging hinten, zal dit de markt niet in beweging zetten.
Stijgers en dalers
In de AEX ging Aegon aan kop met een koerswinst van 1,0 procent. Analist Van Zeijl van Actiam wees er vanochtend op dat de waardering van Aegon in vergelijking tot sectorgenoten laag is. Van Zeijl meent dat dit is omdat er in de markt zorgen zijn over de balans van Aegon. Buysing Damste van ING meende verder dat de financials het vandaag wat beter doen dankzij de situatie in Spanje.
Unilever steeg 0,3 procent. Het concern bracht een bod uit op de preferente aandelen uit de series waaronder ASR en NN recent al hun stukken aanmeldden.
Philips daalde 0,6 procent, nadat het meldde een tik op de vingers te hebben gehad van de Amerikaanse toezichthouder. Tijdelijk zullen bepaalde defibrillatoren in twee fabrieken in Amerika niet worden geproduceerd. Dit levert een schadepost van 80 miljoen euro op, waarvan 20 miljoen euro in het lopende vierde kwartaal. “Niet positief, maar de impact op de cijfers is minimaal”, oordeelde Buysing Damste.
Onderaan noteerde oliedienstverlener SBM Offshore met een verlies van 1,2 procent. Sectorgenoot Fugro was met een verlies van 1,9 procent een van de grootste dalers in de AMX. Alleen Wessanen deed het slechter en leverde 2,9 procent aan beurswaarde in, nadat KBC Securities het aandeel van de kooplijst haalde. Analist Alan Vandenberghe merkte daarbij op dat het aandeel sinds begin september met 12 procent is gestegen, en heel dit jaar zelfs met 22 procent.
Buysing Damste wees op een negatief analistenrapport van Goldman Sachs over de oliedienstverleners, dat SBM en Fugro parten speelt.
Koploper in de Midkap was OCI met een koersstijging van 1,5 procent.
In de AScX was Takeaway.com duidelijk koploper met een koerswinst van 5,1 procent. Na de kwartaalupdate van dinsdag kwam Goldman Sachs met een koopadvies voor de maaltijdbezorger. De zakenbank was vooral goed te spreken over de ontwikkelingen op de Nederlandse thuismarkt. Volgens de analisten onderschatten beleggers deze markt.
Ook ABN AMRO reageerde positief en verhoogde het koersdoel met 2 euro naar 47,00 euro. “Het opwaarts potentieel is nog altijd extreem hoog”, aldus analist Marc Hesselink. Hesselink constateerde dat de groei in alle regio’s hoog blijft, terwijl de onderneming volgens de analist hint op een groeiversnelling van het marktaandeel in Duitsland. Daarvoor zal Takeaway meer investeren in Duitsland in de laatste maanden van het jaar, maar dit wordt volgens ABN AMRO “meer dan gecompenseerd” door de hogere winsten in Nederland.
De grootste daler onder de kleinere aandelen was Nedap met een verlies van 2,3 procent. Fagron, dat morgen met cijfers over het derde kwartaal komt, leverde 1,5 procent in.
Bij de lokaal genoteerde aandelen viel Esperite op met een koersverlies van 4,8 procent. Verenigde Nederlandse Compagnie daalde zelfs 5,6 procent.
Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999
© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.
Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland
Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.