Nederland - 23 augustus 2020 - Small-cap

Small caps outperformen

door SVEN VAN GASSE

Topaandelen als Apple, Alphabet en Amazon hebben dit jaar een spectaculaire comeback gemaakt. Wat echter nog indrukwekkender is, is dat de Russell 2000, die kleine Amerikaanse bedrijven volgt, een nog betere prestatie heeft neergezet.

De Russel 2000 index is sinds het dieptepunt medio maart met 57% gestegen. De S&P 500 daarentegen is maar met 52% gestegen in dezelfde periode.

Terwijl de S&P 500 vorige week een nieuwe hoogtepunt bereikte, heeft de Russel 2000 sinds 2018 geen nieuw record meer gevestigd. Hiernaast is Apple, dat een marktwaarde van meer dan $2 biljoen heeft, nu meer waard dan de hele index.

Grotere kwetsbaarheid

Succes tijdens een recessie is niet vanzelfsprekend bij kleinere bedrijven. Deze bedrijven hebben minder uiteenlopende inkomstenbronnen waardoor ze meer blootgesteld zijn aan de negatieve effecten van beperkingen en lockdowns.

De toekomst van de Russel 2000 zal dan ook sterk afhangen van hoe snel er een vaccin beschikbaar zal zijn.

Opwaarts potentieel

Ondanks de grotere kwetsbaarheid raden professionele beleggers zoals Charles Day, managing director bij UBS, aan om kleinere bedrijven goed in de gaten te blijven houden.

De Russel 2000 geeft een realistischer beeld van de Amerikaanse economie. Als het land zich verder herstelt gaat deze zijn rally hoogstwaarschijnlijk verder zetten.

De recente prestatie van de Russel 2000 is significanter dan de records van de S&P 500.

Naast de Russel 2000 is ook de Russel Microcap Index aan een rally bezig. Deze index volgt de kleinste beursgenoteerde bedrijven van de Verenigde Staten. De Russel Microcap Index is sinds midden maart met 65% gestegen.

Bron: CNN

Foto: iStock

E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.