Nederland - 6 december 2021 - Aandelen

Small caps hebben het moeilijk

door SVEN VAN GASSE

Kleinere Amerikaanse beursgenoteerde bedrijven of small caps hebben het de laatste tijd zeer moeilijk gehad. Dit kan een onheilspellend teken zijn voor de economie.

De Russel 2000 index, de thuisbasis van bedrijven als Crocs en andere bedrijven met een gemiddelde marktwaardering van $3 miljard, wordt nu meer dan 10% onder zijn 52-weeks hoogtepunt verhandeld. Dit betekent dat er sprake is van een correctie.

Een iShares exchange traded fund van microcap-aandelen, dewelke nog kleiner zijn dan deze in de Russel 2000, staat bijna 15% onder zijn top. Deze is dus mogelijk op weg naar een bearmarket, die doorgaans gekenmerkt wordt door een daling van 20% of meer.

Verontrustend

Dit kan verontrustend zijn voor de Amerikaanse economie. De meeste kleinere bedrijven zijn voor hun inkomsten immers meer afhankelijk van de Amerikaanse economie dan de reuzen uit de Dow Jones en de S&P 500.

De moeilijke tijden voor kleinere aandelen zijn dus misschien een betere barometer van het Amerikaanse financiële landschap dan wat er gebeurt met grote techbedrijven als Apple en Microsoft. Deze bedrijven zijn veel minder afhankelijk van de Amerikaanse economie omdat zij inkomsten over de hele wereld genereren.

Liz Ann Sonders, strateeg bij Charles Schwab, merkte ook op dat veel van de kleinere bedrijven in de S&P 500 vatbaar zijn geweest voor forse correcties in het afgelopen jaar. Deze daling is niet echt te merken in de S&P 500 index zelf omdat de grootste bedrijven de zwakte van de kleinere bedrijven maskeren.

David Wright, medeoprichter van Sierra Mutual Funds, merkte dan weer op dat veel meer aandelen op de NYSE en Nasdaq de laatste tijd nieuwe jaarlijkse laagterecords hebben gevestigd in plaats van hoogterecords.

Wright stelt:

Slechts enkele grote aandelen houden de indexen overeind, terwijl een toenemend aantal aandelen zich eigenlijk al in een bearmarket bevindt.

Bron: CNN
Foto: iStock

E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.