Nederland - 25 augustus 2021 - Aandelen

Shorters hebben de beste maand sinds 2010

door SVEN VAN GASSE

Shorters doen het weer goed nadat de strategie bijna voor dood werd achtergelaten door de GameStop-mania. Dit doet de hoop van hefboomfondsen, de grootste shorters, opleven om de zaken in 2021 te kunnen keren.

De opleving komt er na een moeilijke start voor shorters in het begin van dit jaar. De monsterlijke shortsqueeze bij GameStop stapelde hefboomfondsen, die tegen het bedrijf speculeerde, op met enorme verliezen.

De outperformance van short-bets is goed nieuws voor hefboomfondsen. Deze beginnen opnieuw in de gratie te komen nadat een decennium van middelmatige prestaties kostenbewuste beleggers wegdreef.

Na drie opeenvolgende jaren van uitstroom, zagen hefboomfondsen in het eerste kwartaal een instroom van meer dan $6 miljard. Hierdoor kwam het totaal beheerd vermogen van de sector op een recordniveau van $3,8 biljoen.

Comeback

De situatie lijkt te gaan keren in het voordeel van de hefboomfondsen. Om te beginnen heeft de volatiliteit een comeback gemaakt. Er zijn tal van macro-economische risico’s zoals het terugschroeven van de monetaire stimuleringsmaatregelen en een vertragende economische groei.

Hiernaast is de correlatie tussen aandelen gedaald tot een historisch dieptepunt na een piek in maart 2020. Dit is een ideale omgeving voor stockpickers. Het is makkelijker om winnaars en verliezen uit te kiezen in een omgeving waar niet alle aandelen in dezelfde richting bewegen.

Hefboomfondsen hebben in de eerste helft van 2021 een winst van 9,2% laten optekenen, aldus HFR. Ze lopen echter nog steeds aanzienlijk achter op de markt, aangezien de S&P 500 in diezelfde periode met 17% is gestegen.

Bron: CNBC

Foto: iStock

E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.